Hoe maakt u het ?

Felix Aertgeerts had al vroeg zin om te kokkerellen, maar moest daarvoor wachten tot hij getrouwd was. Sindsdien experimenteert hij met plezier aan het fornuis.

Felix Aertgeerts is ingenieur bij een petroleumraffinaderij en besteed zijn vrije tijd aan de wijngilde en de kookkunst. De dagelijkse keuken is gereserveerd voor echtgenote Winne. Komt er volk over de vloer, dan schiet Felix in gang. Zijn interesse voor de keuken komt waarschijnlijk van moeder, die veel bakte. Als jongetje was Felix hevig geïnteresseerd in wat er rond het fornuis gebeurde, maar hij mocht nergens aankomen. De gelegenheid om zelf iets te bereiden kwam toen Felix trouwde. Winne had er niets op tegen dat manlief aan het fornuis experimenteerde. Om zich te bekwamen trok hij naar het Hof de Bist in Ekeren. Daar heeft hij twee jaar lang als jongste in rang iedere donderdagavond na het werk in de keuken geholpen. Hij leerde er veel van chef-kok Marleen Vercammen, bij wie Felix ook nu nog regelmatig om raad gaat. Aanvankelijk maakte de hobbykok thuis vooral ingewikkelde bereidingen. Die gekunstelde gerechten werden in de loop der jaren vervangen door eerlijke gerechten. Het zoeken naar en het respect voor goede producten vormt de basis van zijn huidige kookkunst. Als men een goed stuk vis heeft en eersteklas groenten, is er geen recept nodig om die te bereiden. Want hoe natuurlijker de ingrediënten op het bord komen, hoe beter ze smaken. Daarom is de Italiaanse keuken momenteel troef.

Komt er volk over de vloer, dan wordt het menu in overleg met Winne opgesteld. In de keuken worden de taken verdeeld. Winne bereidt de hapjes vooraf, de soep en het nagerecht. Felix houdt zich bezig met voor- en hoofdgerecht. Het kokkerellen gebeurt samen en zonder elkaar in de weg te lopen. Het gebeurt wel dat Felix uit zenuwachtigheid en concentratie wat kort van stof is, of soms helemaal niets zegt. Maar het eten mislukt zelden. Als er iets dreigt mis te gaan, heeft Felix genoeg ervaring om op tijd te corrigeren. Koken is voor hem immers geen exacte wetenschap. Eens je de bereiding van een beurre blanc onder de knie hebt, kan je ermee spelen en kan je andere ingrediënten toevoegen. Het liefst van al laat Felix zijn fantasie de vrije loop, zoals op zondagavond, wanneer hij de koelkast leeg kookt. Als wijn, die zowel bij de bereiding met asperges als bij het visgerecht op zijn plaats is, viel de keuze op een Pinot Blanc, Loberger Meissenberg, Appellation Alsace contrôlée ’95. Deze karakteristieke Pinot Blanc is goedgemaakt, heeft een zekere “molligheid”, met niet te veel fruit en een verfrissend zuurgehalte (271 fr. bij Provino-Justin Monard. Tel. 011/82.18.11.).

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content