Ann De Jong en haar man beschouwen het samenzijn in de keuken als geprivilegieerde momenten. Zij genieten van het samen overleggen en kokkerellen.

Ann De Jong geeft Franse les en geschiedenis in het middelbaar onderwijs. Haar vakanties gaan zo veel mogelijk naar verre reizen. Toen zij haar toekomstige man KennyHerremans ontmoette, besliste het kersverse paar om de hele wereld te zien. Senegal, Tanzania, Mexico, Cuba: overal hebben Ann en Kenny rondgetrokken en overal bezochten ze markten om de geuren op te snuiven en de kleuren te bewonderen van lokale vruchten en groenten. Ann en Kenny hebben recentelijk een huis gekocht en die uitgave heeft een rem gezet op het reizen. Bij het huis is bovendien een volkstuintje gekomen dat de heerlijkste groenten en kruiden voortbrengt. Thuis in België gaat Anns vrije tijd naar creatieve bezigheden, zoals knutselen, of komt zij tot rust met een boek. Vaak zijn dit kookboeken. De Bierkeuken van ’t Hommelhof en de boeken van Jamie Oliver zijn favoriet. Ook boeken over wokken en de Italiaanse keuken genieten haar voorliefde. En dan is er het kookboek van de Boerinnenbond, dat Ann van haar moeder kreeg toen zij alleen ging wonen. Dat schiet ter hulp op momenten dat Ann culinair verloren loopt.

Wanneer Ann en Kenny koken, kiezen zij meestal voor Franse of Italiaanse gerechten. Stomen en wokken zijn twee keukentechnieken waarop veelvuldig een beroep wordt gedaan. In het begin wilde Ann ‘solitair’ koken. Daar is in de loop van de tijd verandering in gekomen. Vooral wanneer er gasten komen werken Ann en Kenny samen in de keuken. Ieder heeft zijn taken: Kenny helpt bij de voorbereidingen, zoals het schoonmaken en op maat snijden van de ingrediënten, hij bakt brood en kiest de wijnen. De rest is meestal voor Ann. Wanneer er veel volk over de vloer komt, gebeurt het dat de twee dagen op voorhand beginnen met de voorbereidingen. Ann en Kenny genieten van het overleggen en kokkerellen en beschouwen het samenzijn in de keuken als geprivilegieerde momenten. Om bij te leren volgt het paar in groepsverband workshops bij De 14 Smaken van de Midi in Antwerpen. Zij leerden er zelf pasta maken en kochten onlangs een eigen pastamachine.

Ann bereidt zelden twee keer hetzelfde gerecht. Zij geeft er de voorkeur aan om telkens iets nieuws te proberen, soms aan de hand van een kookboek. Het is haar grootmoeder die, op haar sterfbed, Ann aanzette om zelf te koken. Zij had vroeger een restaurant in Zondereigen. Van haar kreeg Ann waardevolle, met de hand geschreven recepten, zoals het gepubliceerde recept van de notentaart. De salade van eendenborst is een eigen interpretatie van een bestaand recept en het kruidig groentetorentje is een creatie die de liefde voor zuiderse groenten weerspiegelt.

De keuze van de wijn gaat naar een Zuid-Australische Nottage Hill Shiraz, gemaakt door Thomas Hardy & Sons, Graham Buller. Deze rode wijn met fruitaroma’s en een vleugje eik is te koop voor 8,90 euro bij Vinoforum in Turnhout (014 639100).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content