Hobbykok Guy Van Meervenne volgt al tien jaar kookles en probeert zo veel mogelijk culinaire kennis te vergaren.

G uy Van Meervenne is regiomanager bij een belangrijke verzekeringsmaatschappij. Zijn vrije tijd gaat naar het gezin en naar zijn hobby : koken. Vroeger droomde Guy ervan om motorcrosser te worden. Hij had misschien te weinig talent en viel te vaak om die droom waar te maken, en dan is hij maar beginnen koken : een liefhebberij die heel wat veiliger is. Sinds hij op eigen benen staat, heeft Guy Van Meervenne belangstelling voor de kookkunst. Tien jaar geleden schreef hij zich in op zijn eerste kookles. Die eerste kooksessie zorgde voor de klik die zijn leven veranderde. Hij merkte dat basiskennis belangrijk is, want als kok moet je goed weten waaraan je begint. Daarom heeft de enthousiaste hobbykok zich eerst ingeschreven op een jaar ‘basiskoken’. Daarna volgde een twee jaar durende cursus traiteur en lessen wereldkeuken, vegetarisch koken, oosters koken en een specialisatie Franse streekgerechten. Inmiddels volgt de weetgierige amateur reeds tien jaar kookles aan Syntra, de school voor middenstandsopleiding in Sint-Niklaas. Hij kan terugblikken op fantastische leermeesters, vakmensen met veel ervaring die met liefde en respect spreken over de tijd van de grote buffetten en sprookjesachtige feestdiners. In die tijd lag het uurloon veel lager en kon men de perfectie benaderen. Het was verantwoord om in een restaurant een sinaasappel met mes en vork in de lucht voor de ogen van de klant te versnijden : als dat geen kunst was ! Een andere leermeester had de hele wereld gezien en kon boeiend vertellen over uitheemse keukens en nationale gerechten, zoals Koreaanse kimchi van kool of liboquet van vis in bananenblad uit Centraal-Afrika.

Na al die jaren les is Guy Van Meervenne een amateurkok met een brede culinaire kennis en heel wat ervaring. Hij kookt thuis voor familie en vrienden. Gaat hij uit eten in een restaurant, dan probeert hij het geproefde in zijn eigen keuken na te maken. Wanneer hij kokkerelt, maakt hij liefst gerechten ‘vertrekkend van de traditie en met een brug naar de toekomst’. Hij staat open voor uitheemse keukens en nieuwe trends, zoals het mengen van traditionele elementen en vreemde invloeden. Favoriete bereidingen zijn : ‘Zeebrugse aardappel’ met handgepelde garnalen ; jakobsvruchten met avocadomousse, pistou-soep of penne met zelfgemaakte pesto. Het gepubliceerde recept van de spicy pomelo salad is authentiek Thais en kreeg Guy van een Thaise kok. Het recept van de gewokte groenten met kip werkte hij zelf helemaal uit. De crème brûlée met chilipeper werd hem gedemonstreerd door Ivan Janssens van het Grand Café in Antwerpen, een van de betere fusionkoks.

De keuze van de wijn gaat naar een 1998 Palmela Reserva, DOC, Peninsula de Setabal van de Bright Brothers. Deze volle, evenwichtige en lichtkruidig smakende Portugese wijn is gemaakt van vijftig jaar oude Perequita-wijnstokken, aangeplant op het Fernando Po-plateau. Het druivensap werd zes dagen gevinifieerd in de typische lagares en kreeg vervolgens zes maanden vatrijping op Franse eik. De wijn is te koop voor 7,37 euro in Het Wijnhuis in Sint-Niklaas en Antwerpen (03 776 23 00 of 03 248 66 65).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content