hoe maakt u het ?
Claire Mattera is op zoek naar een uitgever, die de door haar verzamelde familierecepten wil bundelen. De geestdriftige hobbykok trakteert de lezers op een voorproefje.
PIETER VAN DOVEREN FOTO’S DIANE HENDRIKX
C laire Mattera is geboren in Zuid-Frankrijk, belandde in Parijs en verhuisde twee jaar geleden naar België. Zij is van opleiding advocate, gespecialiseerd in sociaal recht, en heeft het moeilijk om hier aan de slag te geraken. Zolang er geen werk is, geniet zij ervan om bezig te zijn met haar twee kleine kinderen en heeft zij tijd voor haar hobby’s: koken, decoreren en spelen met de kinderen. Claire verzamelde recepten die al lang in de familie circuleren. In het begin waren het uitsluitend eenvoudige recepten, bestemd voor haar dochter. De verzameling werd echter zo uitgebreid, dat er genoeg is voor een boek. De cordon-bleu hoopt dat een uitgever interesse toont. Alle uitgekozen recepten werden door Claire eerst uitgeprobeerd en vervolgens op haar manier aangepast. De bundel is ingedeeld in drie hoofdstukken: in het eerste deel komt de traditionele Franse keuken van haar grootouders aan bod, in het tweede deel presenteert Claire de keuken van haar ouders en geeft zij uitheemse recepten die hun oorsprong vinden in de keukens van Italië, Griekenland en het Midden-Oosten. Het derde gedeelte is gewijd aan makkelijke kinderrecepten.
De persoonlijke voorkeur van Claire Mattera gaat naar gerechten met veel kruiden. Zij houdt van komijn, kaneel, koriander en citroengras. Haar vader werkte bij de Franse marine en het gezin heeft op vele plaatsen gewoond. Telkens probeerde moeder de keuken van het land uit. In Cambodja kregen de kinderen thuis varkensvlees met karamel en Cantonese rijst, in Tahiti rauwe vis in kokosmelk en limoensap en in Martinique acras of beignets van kabeljauw. Overal waar de familie woonde, was de keuken de plek waar men samenkwam.
Claire is voorzichtig in de keuken begonnen, eerst met het bakken van taart. Haar repertoire breidde zij beetje bij beetje uit. Nu kookt Claire in functie van haar ‘goesting’ en van wat er in de koelkast zit. De ene keer zijn haar gerechten licht, de andere keer rijk, maar altijd goed gekruid. Het recept van de ‘gezouten palmbomen’ probeerde Claire uit ter gelegenheid van een feest met vrienden. De basis van de brickbereiding komt van moeder en werd verrijkt met kruiden en voorzien van auberginekaviaar. De flan bereidde Claire onlangs voor vrienden die in Lovendegem wonen. De keuze van de wijn gaat deze keer naar een Saint-Chinian 2001, Château Salvanhiac, een betrouwbare, stevige en warme rode wijn uit de Languedoc (3,69 euro bij Carrefour).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier