Hoe maakt u het ?
Els Debulpaep is verlekkerd op kreeft. Het heerlijkste wat ze ooit at, was een langoest van de barbecue gesavoureerd op een tropisch strand.
Els Debulpaep is parlementair medewerkster. Ze begon te kokkerellen als studente met het Basiskookboek in de hand. Dat boek had zij van haar toekomstige man ter aanmoediging cadeau gekregen. Els heeft goede herinneringen aan haar grootvader die met plezier aan het fornuis stond en die haar stimuleerde om zelf te koken. Coq au vin (zie recepten) was een van zijn stokpaardjes. Hij bereidde ook typisch ouderwetse gerechten, zoals aardappelen met spek. Het spekvet smeerde hij op de boterham. Op feestdagen maakte grootvader kreeft, die lauw aan tafel kwam met eigenhandig gedraaide mayonaise. Wellicht ligt daar de oorsprong van Els Debulpaeps absolute voorliefde voor de ?kardinaal van de oceaan?. Jarenlang droomde zij ervan om ooit in Mozambique een uit zee opgeviste en op het strand geroosterde langoest te verorberen. Die wens werd inmiddels ingevuld. Om zich te bekwamen in de kookkunst schreef Els Debulpaep zich in voor de door de Weekend Knack Kookclub georganiseerde lessen bij Michel Coppens. Zij kende de chef-kok uit Groot-Bijgaarden nog uit de tijd dat zij met haar ouders en grootouders als klant over de vloer kwam. Els vond het boeiend om een kijkje achter de schermen te nemen en heeft er op korte tijd veel geleerd. Thuis heeft zij een verzameling van een honderdtal kookboeken. Haar favorieten zijn het ?Culinaire Standaardwerk? van Marc Paesbrugghe en het kookboek van Felix Alen. Els is een spontane hobbykok die zich zelden aan de aangegeven hoeveelheden houdt en die zich laat leiden door de ingrediënten en de inspiratie van het moment. Selderpuree vond Els altijd te sterk smaken. Via een kookprogramma op de Nederlandse televisie leerde zij dat de smaak verzacht als men de groente in melk kookt. Het appeltaartje kreeg zij ooit in een restaurant voorgeschoteld. Ze vond ze het nagerecht zo lekker dat ze ging grasduinen in kookboeken. Zo vond een variant gemaakt met marsepein en verving die door banketbakkerscrème. Voor de wijn doet Els een beroep op manlief. Marc haalt uit de kelder een Meerlust Rubicon, Stellenbosch 1989 (te koop voor 565 fr. bij Kaapse Wijnen Rouseu, Sint-Pieters-Aalststraat 99, 9000 Gent, tel. 09/222.34.45). Marc is een bordeaux-liefhebber en ontdekte deze wijn, die volgens hem een perfecte kopie is van een Château Gazin uit de Pomerol, in Zuid-Afrika via een vriend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier