hoe maakt u het ?

Rudy Kuypers gaat ’s zaterdags regelmatig vroeg uit de veren om in Gent bij de beste leveranciers inkopen te doen en vervolgens thuis een uitgebreide maaltijd te bereiden.

PIETER VAN DOVEREN FOTO’S DIANE HENDRIKX

Rudy Kuypers adviseert als zelfstandig consultant farmaceutische bedrijven en universiteiten. Een belangrijk deel van zijn vrije tijd gaat naar koken en naar stadstrips, waarbij hij telkens een onbekend terrein verkent. Rudy Kuypers is een groot fan van Italië, en Genua is zijn laatste ontdekking. Bovenaan zijn verlanglijstje staan nog de Midden-Italiaanse regio Marche en haar hoofdstad Ancona, en Palermo. Koken doet deze hobbykok al heel wat jaren. Hij is met kokkerellen begonnen toen hij alleen woonde. Ook na zijn huwelijk is hij in de weekends blijven koken, aanvankelijk op een bescheiden manier en later meer uitgebreid. Het gebeurt dat Rudy Kuypers ’s zaterdags om zeven uur ’s morgens al op stap gaat in Gent om zijn tournee te maken langs de betere leveranciers. Bij Landschoot, achter Sint-Jacob, koopt hij groenten, bij Meersschaut vis, bij Vits kruiden en bij Zwanepoel schapenvlees. Rudy Kuypers kan bogen op behoorlijk wat ervaring: hij volgde lessen in het CMO Antwerpen bij Felix Alen, hij schreef zich in op een cursus Chineees koken aan de Chinese Academie in Gent, hij volgde een week wokstage in hotel Frantel in Reims, hij doorliep een tiendelige lessenreeks bij restaurant Hermitage in Brugge en is ook regelmatig present op de kooklessen georganiseerd door de Weekend Knack Kookclub. Veel heeft de vrijetijdskok geleerd van de persoonlijke adviezen van Jacques Snijkers in de tijd dat deze grote viskok nog een eigen restaurant had aan de Brusselse Vismarkt. Rudy Kuypers heeft een honderdtal kookboeken. Favoriet zijn: het kookboek van Vergé en de door Roularta heruitgegeven kookbijbel van Artusi. ’s Zondags zit Rudy Kuypers steevast voor de televisie en gaat hij op reis met de RAI en het programma Linea Verde. Daarna is het bijna een ritueel om uitgebreid te tafelen. De gekozen visrecepten voor Hoe Maakt UHet? Vormen een eerbetoon aan de Gentse vishandelaar Guido Meersschaut. Rudy Kuypers heeft veel bewondering voor deze man, omdat Meersschaut perfect begrijpt wat er als klant van een winkelier wordt verwacht.

De keuze van de wijn gaat naar een Casillero Del Diablo, een Chardonnay 2001 uit Chili, die goed past bij visgerechten en voor 6,99 euro bij Delhaize te koop ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content