Dirk Dils staat het liefst alleen in de keuken. Als zijn vrouw in de buurt is, belandt hij automatisch in een ondergeschikte kookrol.

PIETER VAN DOVEREN FOTO’S DIANE HENDRIKX

Dirk Dils is eigenaar van een drukkerij, gespecialiseerd in tijdschriften en marketingdrukwerk. Hij is vader van twee dochters en zodoende de enige man in huis. Zijn vrije tijd besteedt hij in de eerste plaats aan muziek (een beetje spelen en veel luisteren). Zijn muzikale belangstelling gaat naar het moderne genre en is breed: Dirk houdt bijvoorbeeld van blues en van alternatieve country, en trekt ook elk jaar met zijn dochters naar het festival van Werchter. Op de tweede plaats in de vrijetijdsbesteding komt de kookkunst (een beetje koken en zo dikwijls mogelijk lekker eten). Ook hier is Dirks belangstelling breed, zolang de bereidingen maar licht zijn. In de smaak vallen vooral mediterrane en Japanse bereidingen, waarbij de ingrediënten zo natuurlijk mogelijk op het bord komen, zonder complexe samenstellingen of zware sausen.

Dirk Dils kreeg de liefde voor het goede van de tafel met de paplepel toegediend: zijn ouders hielden van lekker eten en hij mocht als kind mee op restaurant. Later is hij bevriend geraakt met restaurateurs, zoals Fabio en Liana van restaurant La Gondola in Turnhout. Daar is Dirk kookles gaan volgen en sindsdien koopt hij regelmatig ingrediënten in het winkeltje van het restaurant.

Dirk Dils kookt vooral tijdens het weekend en is dan liefst alleen in de keuken. Als zijn vrouw in de buurt is, lukken de gerechten minder goed, misschien omdat hij dan in een ondergeschikte rol belandt. Het gebeurt ook dat de dochters helpen en daar heeft vader niets op tegen. Dan bereidt Sara, de oudste, pesto. Evelien helpt bij het maken van pizzadeeg en de pasta’s. Die gezamenlijke kooksessies zijn gezellig en het gebeurt dat er een hele zondagmiddag wordt aan besteed.

Dirk Dils koos drie recepten uit zijn repertoire. Het recept van zalm en tonijn is gedeeltelijk geïnspireerd op een recente reis naar Stockholm. Daar proefde hij heerlijke zalm. De Zweedse zalmbereiding werd gekoppeld aan een Italiaans tonijnrecept. De risottobereiding komt van Fabio van La Gondola en van de Italiaanse rijstgoeroe GabrieleFerron, die Dirk zelf heeft ontmoet. De basis van het eenvoudige kiprecept komt uit een boek van Jamie Oliver. Als wijn kiest Dirk eerst een Terre di Ginestra (7,50 euro), een fruitige witte uit Sicilië, gemaakt van de Cattarato-druif. De rode Teroldego (10,80 euro) is een karktervolle wijn van het serieuze huis Foradori. Hij is uitsluitend gemaakt van Teroldego-druiven, die enkel te vinden zijn in het noorden van Italië (Alto Adige). Beide wijnen zijn te koop bij Licata in Hasselt (011 22 20 37, www.licata.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content