Greet Meirhaeghe kookt liefst telkens iets anders en probeert zoveel mogelijk uit, maar de Franse keuken blijft toch haar favoriet.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Greet Meirhaeghe geeft ‘Woord’ aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Poperinge. Haar werk is haar hobby. Op de tweede plaats komt koken. Voor Greet is koken ook poĆ«zie. Wat je kookt is hoe je je voelt. Dat geldt ook voor poĆ«zie: beide weerspiegelen je ‘zijn’. Greet kookt grensoverschrijdend en probeert zoveel mogelijk uit. Alleen Chinees is taboe. Dat komt omdat zij een slechte ervaring heeft gehad in een Chinees restaurant: zij ontdekte iets vreemds in haar mond dat van links naar rechts schoof en dat zij uiteindelijk terug op het bord heeft gelegd. Zij vroeg de baas wat het was en die zei lakoniek: “Oh, daar is die pleister gebleven.”

Greet is opgegroeid met goede grondstoffen. Haar ouders hadden een melkerij en kozen voor goed eten. Zo was er altijd eersteklas boter voorhanden. Greet wilde kok worden, doch haar ouders keurden dat af, omdat een kok moet werken wanneer anderen vrij hebben. Dus is zij naar het conservatorium gegaan en nu werkt zij ook als anderen vrij zijn! De Franse keuken en gerechten waarin de producten smaken naar wat ze zijn, genieten haar absolute voorkeur. Greet Meirhaeghe trekt tijdens haar vakanties steevast naar Bretagne. Zij deed de 740 kilometer al twee keer met de fiets en dan kiest zij een weg door het binnenland. De kuststreek is immers te winderig. ’s Avonds wordt er gestopt bij een willekeurig hotel. Dit jaar wil Greet de reis nog eens overdoen met haar dochter. In Bretagne, in Lanrelas, heeft zij een goede vriend met een eethuis dat de naam Les Rochers draagt. Daar komen ook andere koks eten. Greet Meirhaeghe wisselt ideeĆ«n en recepten uit met haar kokende vriend. Veel van wat zij thuis maakt en ook de gepubliceerde recepten, zijn geĆÆnspireerd op wat zij in Les Rochers zag en proefde.

Greet is avontuurlijk aangelegd en geeft meestal een eigen interpretatie aan bestaande recepten. Zo voegde zij chocoladeschilfers toe aan het recept van de Bretoense koek: iets wat zij in Bretagne niet durft te vertellen want daar is men heel traditioneel. Greet Meirhaeghe kookt het liefst telkens iets anders. Zij heeft enkele succesnummers op haar repertoire staan, die de familie telkens opnieuw vraagt, zoals: oesters in champagnesaus en r atte-aardappelen met mosselen (zie recept).

Greet drinkt zelf nooit alcohol. Voor haar gasten kocht zij, op aanraden van een plaatselijke wijnhandelaar, twee wijnen. Voor bij de mosselen is er een Lasserre du Haut, CĆ“tes de Gascogne (4,76 euro). Voor bij het hoofdgerecht is er een Orangerie de Haut-Nouchet 1998, Pessac-LĆ©ognan (13,36 euro). De gebalde kracht, de romigheid en de gedoseerde tannines maken dat deze wijn uit de noordelijke Graves goed past bij de bereiding van eend met netel, kaas en… aardbeien. Beide wijnen zijn te koop bij wijnhandelaar Bernard Deraedt, Basculestraat 46, Ieper. tel. 057 21 86 95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content