Corry Dekker houdt van een eerlijke keuken met eersteklas inlandse ingrediënten. Zij kiest uit haar repertoire drie recepten die door hun eenvoud zelfs geschikt zijn voor beginners.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Corry Dekker geniet van het leven. Haar dagen vult zij met tuinieren, bloemschikken en koken. Corry woont in een tot woonhuis verbouwde schuur. Bij die schuur horen boomgaarden: aan de achterkant van de schuur zijn ze beplant met laagstam-fruitbomen en aan de voorkant met oude soorten hoogstam. Daar zijn wilde appeltjes bij die niet mooi zijn maar die wel heerlijk smaken. Corry Dekker is planten beginnen te verzamelen als material voor het bloemschikken. Zo groeide haar siertuin beetje bij beetje. Nu is het geheel zo mooi dat Corry Dekker tijdens opentuindagen bewonderaars rondleidt. Tussen de sierbloemen staan ook kruiden, zoals venkelbrons dat heerlijk is bij gestoofde vis, tijm, salie, rozemarijn, soorten munt en komkommerkruid. Ook groeien er verschillende soorten snijbiet die Corry vooral gebruikt bij de samenstelling van decoratieve stukken.

De basis van haar kookkunst leerde Corry van haar schoonmoeder, die traditioneel en lekker kookte. Om kritiek te mijden is Corry op dezelfde manier gaan koken. Nu kokkerelt zij uit de vrije hand met wat er voorhanden is. Zij leest wel eens een recept, maar volgt de aanwijzingen zelden klakkeloos op.

Corry Dekker houdt van de eenvoudige, eerlijke keuken, gebaseerd op eersteklas inlandse producten. Zij kiest voor vis en verse groenten, al vindt zij het moeilijk om vis van prima kwaliteit op de kop te tikken. Eersteklas groenten koopt zij bij een vriend van haar zoon, een leverancier die ook aan restaurants levert en vaak met iets nieuws komt.

Corry’s bereidingen zijn meestal Belgisch. Het kan ook gebeuren dat zij iets lekkers in een restaurant proeft en het gerecht vervolgens thuis namaakt. Bij haar succesrecepten horen het eitje uit de oven (de kinderen zijn er dol op), de salade met zalm en de appeltjes uit de oven, waarbij de appels meestal uit de tuin komen. Tijdens een recente uitstap naar de Bourgognestreek proefde Corry Dekker heerlijke gerechten, zoals gekarameliseerd witloof met appel of wijngaardslakken op verschillende manieren bereid. Via het hotel belandde zij bij een wijnboertje, bij wie de plaatselijke bevolking wijn koopt. Van deze authentieke Fransman-met-alpinopet, die alleen contante betaling accepteert, kocht zij voor 10,7 euro een lekkere Bourgogne Chardonnay, Les Dames Huguette, Nuits-St.-Georges, Côte de Beaune. Het adres van de boer is: D omaine Maurice Gavignet, rue Felix Tisserand 71, 21100 Nuits-St.-Georges.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content