Katharina Loraine vloog vijftien jaar als stewardess voor Sabena. In New York verloor ze haar hart aan eenvoudige, authentieke Amerikaanse gerechten met Italiaanse achtergrond.

PIETER VAN DOVEREN FOTO’S DIANE HENDRIKX

Als kind kreeg Katharina Loraine niet de mogelijkheid om te kokkerellen. Haar ouders zeiden: “Kinderen moeten studeren en geen aardappelen schillen.” Als studente op kot had Katharina de beschikking over een gasfles met één gaspit. Op dat vuurtje heeft zij eenvoudige gerechten leren bereiden, zoals ‘pasta niçoise’. Het recept is heel simpel en wordt ook nu nog door haar vriend gevolgd: deegwaren koken en het kookvocht afgieten, de pasta in de pan mengen met kaas en ham en opdienen met sla. Katharina is naar Wenen verhuisd, waar zij zich moest beredderen met een klein budget en een keuken zonder water. Als stewardess bij Sabena woonde zij een jaar lang in New York en daar ging een nieuwe wereld voor haar open. Zij geraakte in de ban van verse kruiden, geurige vinaigrettes en pesto’s. Ook bij haar terugkeer in België is zij blijven koken als een echte New Yorkse. In het oude herenhuis waar zij nu woont, is er een echte keuken met een vuur met vijf bekkens, een grote ‘pompbak’ en een Smeg-koelkast, die past bij de oude, blauwe tegels van haar keuken.

Omdat Katharina Loraine als stewardess en haar vriend als piloot veel op reis waren, gebruikten zij de zeldzame vrije weekends om een schare vrienden uit te nodigen. Katharina kiest bij zo’n gelegenheid meestal voor de buffetformule, waarbij de gasten vrij kunnen bewegen en iedereen met iedereen kan praten. Op de buffettafel pronken dan koude en halfwarme gerechten. Bij de keuze van de meeste schotels laat zij zich inspireren door de originele Amerikaanse bereidingen met Italiaanse achtergrond uit New Yorkse delicatessewinkels, zoals Dean and Deluca, The BarefootContessa en Zabars. Vooral de samengestelde salades genieten haar belangstelling.

Katharina koos enkele recepten uit die geïnspireerd zijn op haar New Yorkse periode. Alle gerechten zijn op voorhand klaar te maken, vloeken niet naast elkaar en zijn geschikt om ook buiten, in de tuin of tijdens een picknick, te serveren. Bij deze bereidingen komen nog een kom aardappelen in de schil en een fles soepele Californische Chardonnay met kruidige afdronk van Wente Vineyards (voor 8,49 euro te koop bij Delhaize).

Katharina adviseert om altijd versgemalen grove peper te gebruiken (liefst een mengeling van rode, witte en groene bolletjes) en te kiezen voor eersteklas olijfolie, zelfgemaakte citroenmayonaise en Tierenteyn-mosterd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content