Mario Debruyne begon met koken omdat hij eerder thuiskwam van het werk dan zijn vrouw. Nu is hij een bijna volleerd kok.

M ario Debruyne eindigde als derde in de finale van de Weekend Knack-kookwedstrijd voor de titel Hobbykok van het Jaar. Zijn creatie die in de prijzen viel was: Pasta met kerrietoets, krokant gebakken griet met gesmoorde venkel, paksoi en oestervocht. Mario werkt in de sector van de energievoorziening en heeft koken als grote hobby. Hij is uit praktische overwegingen met koken begonnen: Mario was eerder thuis van het werk dan zijn echtgenote. Om bij te leren ging hij regelmatig met de oom van zijn vrouw op restaurantbezoek. Wat hij daar proefde en zag, probeerde hij thuis na te maken. Vervolgens schreef hij zich in op een tweejarige cursus voor zelfstandig ondernemer als traiteur- en banketaannemer. Omdat Mario verder wilde heeft hij zich aangemeld bij de beroepsschool Ter Duinen in Koksijde, waar hij met kookenthousiastelingen uit de streek vijf jaar lang ’s avonds hobbyonderwijs volgde. Dat was een plezierige tijd want er werd veel geleerd en ook veel gelachen. Mario is ondertussen een zo goed als volleerde kok. Wie van zijn gerechten proeft, suggereert hem steevast om een restaurant te openen. Maar Mario heeft het te druk op zijn werk en vindt een restaurant te riskant. Hij blijft dus thuis koken en zo nu en dan bij goede vrienden. In de week bereidt de amateurkok voor de familie degelijke kost. In het weekend gaan de registers open en wordt er vaak uitgepakt met zuiders getinte gerechten. Mario Debruyne houdt van pasta, verse kruiden, vis, lamsvlees en wild. Ook de drie kinderen waarderen vaders inspanningen. Olivier houdt het meest van de klassieke keuken, Virginie van pastabereidingen en Gauthier houdt van alles en wil kok worden. Echtgenote Katrien kan Mario behagen met een zomers slaatje met pasta.

De keuze van de wijn gaat naar een Château l’Etoile, een witte Graves uit 2000, gemaakt van half sémillon– en half sauvignon-druiven. Door de frisheid, met een toets van citrusvruchten en mineralen, en het evenwicht tussen zuurtegraad en vlezigheid, past deze wijn goed bij bereidingen met vis en zeevruchten. De fles is voor 4,88 euro te koop bij wijninvoerder Van-Hende uit Gavere (tel. 09-362 51 95).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content