Piet Crauwels houdt van kokkerellen en droomde van een eigen bistro: in de plaats daarvan kocht hij een binnenschip dat hij verbouwde tot woning.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Piet Crauwels deed een kwarteeuw lang de planning voor een drukkerij en toen vond hij dat het tijd was om zich te bezinnen. Hij koos voor een loopbaanonderbreking van twee jaar: eerst eens flink genieten en daarna… dat is nog een open vraag. Piet Crauwels kocht acht jaar geleden een binnenschip van 35 meter lang. De verbouwingen tot woonschip zijn bijna achter de rug en nu beschikt de nieuwbakken kapitein over een zee van ruimte. Voorlopig moet de lekkerbek het doen met een kleine, weinig functionele keuken. Eerst moet hij de badkamer afwerken en dan komt de installatie van een droomkeuken aan de beurt. Die keuken is een project van twee jaar en de inrichting gebeurt in overleg met zijn vrouw. Zeker is dat er hout zal worden gebruikt en veel inox. Piet is van plan om met zijn varende huis op vakantie te gaan naar Frankrijk. Koken is sinds zijn jeugd een liefhebberij. Op een bepaald moment liep hij zelfs rond met plannen om een bistro te openen. De amateurkok volgde een avondcursus aan de koksschool van Oostende. Maar de leraar met dienst had ouderwetse inzichten en de leerling vond dat zijn opleiding tekortschoot. Daarom is hij tijdens de weekends aan de slag gegaan in de Duc de Bourgogne, een chic restaurant in Brugge. Zijn job begon op vrijdagavond in de kelder, waar hij kisten vol wortels en asperges moest schoonmaken. Het was altijd een gevecht tegen de klok. Een oudere chef van het restaurant gaf hem later de mogelijkheid om aan de stoof te staan.

Thuis kookt Piet de huisman dagelijks, en liefst met wat vrienden in de buurt. Op restaurant gaan interesseert hem niet meer. Hij leerde de klassieke keuken kennen en beschikt slechts over twee kookboeken: de bijbels van Escoffier en Bocuse. Wanneer er toch buitenshuis wordt gegeten, dan kiest hij voor exotisch: zo leert hij tenminste iets bij.

De kapitein/kok houdt van de Aziatische keuken. Piet is ook verlekkerd op orgaanvlees en presenteert een eigen recept met kippenlevers. De bereiding van het parelhoen is geënt op een gerecht uit de Duc de Bourgogne. De citroenbavarois vond hij ergens op een restaurantkaart. Het is een van de weinige nagerechten waar hij echt van houdt. De chocolademousse is een recept van zijn grootmoeder: er zijn verschillende versies in de familie in omloop maar deze noemt men la meilleure.

Als wijn kiest Piet Crauwels een Domaine Druet, Bourgueil 1999. Deze fris geschonken, soepele rode wijn kost 10,30 euro bij Carrefour.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content