Sophie Briard houdt van het leven en in het bijzonder van de Italiaanse keuken. In het zonnige zuiden leerde ze de kneepjes om eenvoudige maar smakelijke pastagerechten te maken.

Pieter van Doveren / Tony Le Duc

Sophie Briard is verbonden aan de faculteit der letteren van Namen en is moeder van twee actieve peuters. Koken is voor Sophie een dagelijkse ontspanning. Omdat zij een hekel heeft aan elektrisch materiaal, doet zij zoveel mogelijk manueel en meestal helpt de vierjarige Basile met het schoonmaken van de groenten of hij draait als een orgelman aan de zwengel van de pastamachine. Louis is bijna een jaar oud en controleert het culinaire gebeuren vanuit de box. De hele familie is verslingerd op pasta. Sophie woonde vier jaar in Italië en denkt dagelijks aan die zonnige periode : de mensen zijn er vrolijker, de markten zijn er kleurrijker en de groenten hebben meer smaak. Kortom : Italië is een heerlijk land. Deegwaren zijn makkelijk te bereiden en vormen een complete voeding als men volkorenmeel gebruikt in combinatie met groenten, vis of vlees. Koopt Sophie deegwaren op de markt bij de Italiaan, dan kiest zij voor het merk De Cecco. Zelf maakt ze ook, met behulp van een mechanische pastamachine, spaghetti, tagliatelle en ravioli. Elk type pasta vraagt een specifieke bereiding en begeleiding. Bij een eenvoudige penne ali arrabiata hoort een pikante saus met knoflook en bij spaghetti alla carbonara verwacht je spekjes, ei en knoflook. Tagliatelle serveert Sophie bij voorkeur met een mengeling van kippenlevers, uien, marsala en tomaat. Zoals het een echte pastakok betaamt, heeft ook Sophie Briard haar pastageboden : 1. Bereidingen met deegwaren moeten eenvoudig zijn (geen knoflook bij uien en omgekeerd). 2. Voor het koken van de deegwaren gebruikt men veel water en men voegt pas zout toe wanneer het water kookt. 3. Een scheutje olie bij het kookwater doen om het aaneenplakken van de deegwaren tegen te gaan, dient tot niets en is een Belgisch sprookje. 4. Kook de deegwaren niet te lang, pasta hoort al dente of beetgaar te zijn (Sophie controleert de graad van gaarheid via de kleur : hoe doorzichtiger hoe gaarder). 5. Dikke sausen mengen beter met de deegwaren als men het kookwater niet helemaal afgiet. 6. Maak de bereiding op het bord af met een soeplepel eersteklas olijfolie van koude persing.

Als wijn bij de cannelloni kiest Sophie Briard deze keer niet voor een Italiaan maar voor een Franse bordeaux, château Grand Bireau, appellation Bordeaux contrôlée, ’92 : een karakterwijn die haar broer en oenoloog Damien Briard invoert en die voor 170 fr. te koop is (tel. 081/400473).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content