Als jobstudent in ?Het Molenhuis? stak acteur Lucas Smolders veel keukenwijsheid op. Thuis kookt hij vooral intuïtief en gebruikt als basis olijfolie en veel groenten.

Lucas Smolders studeerde drie jaar geleden af aan de toneelschool Herman Teirlinck en is sindsdien freelance acteur. Hij kreeg de smaak van koken te pakken door zijn studentenjob in de keuken van restaurant Het Molenhuis in Nijlen. Zijn eerste karwei bestond uit het pellen van eieren en het schillen van tomaten. Later mocht hij, onder toezicht van de hulpkok, voor- en nagerechten bereiden. Lucas heeft vier jaar lang, tijdens de weekends en vakanties, in het Molenhuis gewerkt en leerde er veel. De fornuisbrigade geraakte op de duur zo op elkaar afgestemd, dat één woord voldoende was om iets duidelijk te maken. Er werd hard gewerkt maar ook hartelijk gelachen. Thuis is Lucas Smolders aanvankelijk klassiek gaan koken. Maar geleidelijk aan ging hij al experimenterende boter, room en vlees vervangen door olijfolie en grote hoeveelheden groenten. In zijn keuken schittert een prachtig Pelgrim-gasfornuis. Het stalen toestel werd volgens het identificatieplaatje gemaakt op 28 juli 1928, en Lucas vond het toevallig op 28 juli 1996 in de rommelwinkel op het gelijkvloers. Lucas is een spontane kok die zijn goesting van het moment volgt. Hij heeft geen kookboeken. Omdat hij nooit iets weggooit, zijn er meestal wel enkele restjes in de koelkast waarvan hij vertrekt. Van wat prinsessenboontjes en sla met wat pesto en knoflook bereidt hij in een mum van tijd iets lekkers. Lucas heeft ook enkele culinaire uitvindingen op zijn naam, zoals geraspte wortelen met tahin (pasta van sesamzaad), aardappelpuree met pesto, vegetarische ballen van rozijnen, linzen, bloem en veel kruiden, of in de pan gebakken flappen van aardappelen of rijst, ei, groenten, kruiden en bloem. Lavas is voor Lucas Smolders een hemels kruid, dat in de soep gaat of wordt gemengd met mosselen of groenten. Thijm is ook een lievelingskruid. Een ware hekel heeft Lucas aan verse korianderblaadjes. Hij haat het parfum, maar heeft merkwaardig genoeg niets tegen korianderzaad. Lucas Smolders gaat pas naar de winkel wanneer de groenten op zijn, en keert meestal goed beladen weer naar huis. De sla wordt onmiddellijk gewassen en in plastic verpakt, de boontjes worden geblancheerd en de fetakaas onder water gezet : zo blijft alles lang goed. Er komt in huize Smolders veel volk over de vloer. Dan worden het tafelkleed en de servetten gestreken en komen attributen, zoals een houder voor de wijnfles, kandelaars en het zilveren bestek (waarvan geen twee exemplaren gelijk zijn) uit de kast. Bloemen zijn er alleen wanneer moeder komt eten. Als wijn bij het voorgestelde menu kiest Lucas Smolders een aromatische witte Chardonnay uit de Bourgognestreek, op fles gedaan door Bertrand Capdevigne en voor 175 fr. te koop bij GB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content