In de keuken van Pol Dewaele hebben zelfgemaakte chutneys een vaste plaats verworven. Ze komen steevast tevoorschijn bij een snelle maaltijd, waarbij gebakken of gebraden vlees en/of kaas de hoofdingrediënten zijn.

Pieter Van Doveren / Foto’s : Tony Leduc

Pol Dewaele verwierf bekendheid als promotieverantwoordelijke bij de Kledingfederatie en was een van de medewerkers achter de campagne Dit is Belgisch. Ook nu nog situeren de meeste klanten van zijn bureau Making Waves zich in de parfum- en kledingsector. Pol Dewaele werd in Zuid-Amerika geboren en deed daar zijn voorliefde voor vlees op. Als late werker heeft hij meestal geen zin meer om boodschappen te doen en thuis te koken. Restaurants zijn dan een welkom alternatief. In de betere brasserieën, in klassieke eethuizen en soms ook wel in een Italiaans restaurant (Pol is dol op deegwaren en tomaten) vindt hij wat hij zoekt. De verhouding prijs/kwaliteit, de mensen die over de vloer komen en de daarmee gepaard gaande gezelligheid, zijn de criteria die bepalen of hij ergens terugkomt of niet. Soms bereidt hij thuis een filet américain. Het vlees koopt hij op een vertrouwd adres en dat wordt op zijn verzoek voor zijn neus gemalen. Thuis wordt het op smaak gebracht met mayonaise, kappertjes, worcestersaus, een eierdooier, tabasco en een weinig zout en peper. 300 g gemalen vlees is een normale portie en daar komt toast en een eenvoudige tafelwijn bij. Momenteel staat er altijd een flesje bordeaux La Grande Allée ’95 open. Deze slobberwijn stelt Pol Dewaele ook voor bij gebraden vlees met pruimenchutney (zie recept) en is voor 99 fr. te koop in de winkels van Match. Meer uitgebreid kokkerellen doet Pol Dewaele voor de kinderen en voor vrienden, tijdens de weekends. Bij zijn ouders roostert hij vlees op de barbecue en thuis bereidt hij vlees in de pan of in de oven. Altijd komen daar zelfgemaakte chutneys (in een mengeling van azijn en suiker ingelegde vruchten en groenten) bij. Andere succesnummers uit zijn keukenrepertoire zijn : quiche lorraine, konijn of kip bereid zoals coq au vin met wijn, sjalotje en spek, chili con carne, stoofkarbonade en pizza’s van eigen deeg.

Chutneys bereidt Pol Dewaele sinds vele jaren, en eigenlijk wekt alles wat in potten gaat en lang houdbaar is, zijn belangstelling. De gevulde bokalen geeft hij ook weg als eetbare cadeautjes. Chutneys maken is heel eenvoudig, als men maar de juiste hoeveelheden azijn en suiker gebruikt. De azijn mag niet agressief zuur zijn en de suiker moet volledig opgelost zijn voordat de rest in de warme azijn komt. Qua ingrediënten kan je vele kanten op : appel, ui, mango, tomaat, ananas, peren, enz. Als ervaren chutneybereider adviseert Pol om de bestanddelen klein te snijden en niet te lang te koken : een chutney mag geen mousse zijn. Tijdens het koken proeft hij regelmatig : is de samenstelling te zuur, dan komt er suiker bij, is de samenstelling te zoet, dan komt er azijn bij. De chutney gaat in een bokaal, die onder heet water is afgespoeld, met een rubberen ring wordt afgesloten en vervolgens een etiket krijgt opgeplakt. Chutneys bewaren lang op een koele en donkere plaats. Ze passen uitstekend bij gebakken vlees en bij kaas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content