Nee, ik wil niet over de roklengte beginnen, een gedachtewisseling daarover stuit binnen de paar minuten op massieve termen als ‘integratie’ of ‘radicalisering’. Geen doorkomen aan. De vraag in de titel slaat op een nog heikeler kwestie : de vakantieperiode.

Al zeer jong hebben we ons de relativiteitsleer eigen gemaakt. Wat zeiden we op de eerste septemberdag aan de schoolpoort ? “Pff, die vakantie is voorbijgevlogen. Véél te kort.” Die zucht kon meteen op een algemene goedkeuring rekenen, twee maanden is echt in een wip voorbij. Al bleven de leraren het tegendeel beweren, ze wisten dat we gelijk hadden. En wij wisten dat ze stiekem ons standpunt deelden. Zulke meningsverschillen hebben een grote pedagogische waarde : de tegenpartij juist leren in te schatten helpt in de vorming van verkopers, politici en scheidsrechters van alle slag. Maar dit terzijde.

Wat zeggen we, zoveel jaren later, na een verlengd weekend ? “Voorbijgevlogen, véél te kort.” Na een paar weken Italië ? Precies hetzelfde, alsof het bodempje koffie dat was blijven staan in de keuken niet eens was afgekoeld. Twee weken of twee maanden, het maakt weinig uit : vakantie is altijd te snel voorbij.

De enig mogelijke oplossing is dan ook : boek een korte vakantie, zo kom je nooit bedrogen uit. In een kano peddelen hoeft echt geen maanden te duren. Sommigen fietsen naar Peking, maar een dikke week in het zadel geeft ook al dat aangename kuitgevoel. Citytrips lijken wel bedacht voor de kortevakantiebeslisser. Of neem de Loire : genoeg kastelen voor een week, maar dan is het ook wel stilaan genoeg.

Maar overdrijf ook niet, zoals Richard Branson wel doet met zijn Virgin Galactic, dat folietje voor verveelde rijkaards. De Virginmiljardair wil de ruimtevaart een recreatieve variant geven, met vluchten die ongeveer tweehonderdduizend dollar moeten kosten. Of iets meer, wat doet het ertoe ? Maar zijn vluchtjes zullen amper drie uur duren, zeven minuten gewichtloosheid inbegrepen. Dat moet de standaard worden voor De Korte Vakantie, denken Branson en de zijnen. “Waw, meneer, het leek wel een eeuwigheid te duren”, zullen de eerste patsers bij de landing uitbazuinen. Tarara, in onze schooltijd leerden we al hoe we dit soort uitlatingen moeten inschatten.

Kort, maar ook weer niet te kort. Toegegeven, qua vaagheid kan mijn advies wedijveren met het getreuzel aan het pashokje.

ignace.van.nevel@knack.be

Ignace Van Nevel

Twee weken of twee maanden, het maakt weinig uit : vakantie is altijd te snel voorbij. De enige oplossing : boek een korte vakantie, zo kom je nooit bedrogen uit

Partner Content