De trends, de looks en de handige innovaties van de jongste keukengeneratie zijn een lust voor hobbykoks.

nieuw Schokbestendige keramiek

Toen interieurarchitect Philippe Starck jaren geleden voor Duravit een badkamer tekende, zette dat de toon voor flink wat innovaties in de sector. Nu richt de Fransman zich samen met dezelfde keramiekproducent voor het eerst op de wereld van de keukens. De Starck K is een nieuwe spoelbak met opvallende opstaande wanden, gemaakt uit schokbestendige keramiek.

Info : www.duravit.com

samenwerking De ervaring leert dat…

Meer dan tien jaar al biedt elektro- en multimediaspecialist Krëfel maatkeukens aan. Op Batibouw presenteerde het bedrijf een opvallend nieuw concept. Lionel Rigolet, chef van het Brusselse tweesterrenrestaurant Comme chez Soi, kreeg hiervoor carte blanche en kwam met een keuken die naar eigen zeggen “design, gezelligheid en vooral een functionele en praktische aanpak voorschotelt”. Binnenkort kunt u dus kiezen voor een Krëfelkeuken met gegraveerde roestvrijstalen handgrepen, een werkblad uit gepatineerd inox (“uiterst hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden ; hoe meer krassen, hoe mooier”), geïntegreerde stopcontacten, stoomovens, een warmhoudlade, inductieplaat en een wokbrander. Bovendien dacht Lionel Rigolet mee over de plaatsing van de elementen en de circulatie in de keuken. Uit ervaring weet hij dat bepaalde zaken essentieel zijn.

TIPS

Zorg ervoor dat het werkblad zich in de buurt van spoelbak en vaatwasser bevindt.

Installeer twee spoelbakken : een om af te wassen en een om te spoelen, en een sausafloop.

Zorg ervoor dat voedsel en vaat gescheiden blijven en vermijd nodeloos heen-en-weerggeloop. Zet de kasten voor vaatwerk naast de vaatwasser en de kruidenlade dicht bij de kookplaat.

Info : www.keukens-krefel.be

blikvanger Dampkap Bij de keuken Trim van Dante Bonucelli voor het Italiaanse Dada hoort een eigenzinnige, los-hangende dampkap in roestvrij staal, met ingebouwde verlichting.

Info : www.dadaweb.it

Trend De looks van de leefkeuken

Omdat een keuken hoe langer hoe meer opgaat in de rest van de leefruimte, is het belangrijk dat keukenmerken afwerkingsvarianten aanbieden die passen bij de rest van het interieur. Hoogglanslak en gekleurd glas bijvoorbeeld, zijn populaire keuzes. Ook gemakkelijk te integreren in het interieur zijn natuurlijke en warme materialen zoals hout. 1. Bij Valcucine kun je glazen wanden personaliseren met eigen motieven. De Italiaanse keukenspecialist is vorig jaar ook gestart met een Livingcollectie, zodat keuken- en woonkamerkasten op elkaar afgestemd kunnen worden. (www.valcucine.it). – 2. Donkergrijze hoogglans in de Mano Cendra van Kvik (www.kvik.be). – 3. De kasten van de B2 van Bulthaup kunnen volledig openklappen als er gekookt wordt. Zo is alles binnen handbereik (www.bulthaup.be). – 4. De Solaro van Schiffini, gepresenteerd in notelaar (www.schiffini.it) – 5. Ook bij Obumex primeert de sfeer van een leefkeuken. De West-Vlaamse keukenspecialist stelt een imposant fornuis voor, met afzonderlijke werkposten die afgewerkt worden met tropisch hardhout, natuursteen, lakwerk, brons en glas (www.obumex.be). – 6. De Solärkeuken van Ikea is voor het eerst verkrijgbaar in beukafwerking (www.ikea.be).

Trend Drinkfontein, overgewaaid uit de VS

De Italiaanse fabrikant van keukenapparatuur Irinox brengt Wave (1) uit, een waterzuiveringssysteem dat zowel vrijstaand als ingebouwd gemonteerd kan worden. In de S1 van Siematic (zie hiernaast) zitten een apart kraantje en een waterfilter, en ook de Duitse kranenfabrikant Dornbracht heeft aan deze trend gedacht : “In de VS behoort een drinkwaterbron tot de traditionele inrichting van vrijwel elke keuken”, weet directeur Andreas Dornbracht. “In steeds meer woningen in het hogere segment tref je tegenwoordig zelfs verschillende ‘bars’ aan, verdeeld over het hele woonbereik, waar mensen water in een glas kunnen laten lopen of een drankje kunnen bereiden. Uiteraard moet dan ook het design van de armatuur en de spoelbak aan de woonruimte aangepast zijn.” En dus presenteert Dornbracht de Bar Tap (2) én een speciaal drinkmodel in de eerste serie spoelbakken die het uitbrengt.

Architecte Zaha Hadid bedacht in Groot-Brittannië een nieuw model voor kranenmaker Triflow (3) , die al sinds 1992 een patent heeft op een systeem om uit één kraan niet alleen koud en warm water, maar ook gefilterd drinkwater te laten komen.

Info : www.irinoxhome.com, www.dornbracht.com, www.triflowconcepts.com

Trend Touchscreenkeuken

De Duitse keukenfabrikant Siematic toonde op Batibouw de S1, een volledig nieuw keukenconcept met flink wat innoverende en vooral technologische snufjes : kasten en laden die openen met een simpele tiptoets en een horizontale aanraakzone op ooghoogte, waarop je de verlichting, de timer, de dampkap en radio of iPod bedient.

Info : www.siematic.be

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content