Hobbykok van het Jaar 2006
Net als vorig jaar vond de wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’ plaats tijdens de gastronomiebeurs Kokerello. Het thema was ‘varkensvlees’. Uit een sterk deelnemersveld koos de jury unaniem Ilse D’hooge als de beste chef.
De recepten van de tien finalisten kan u raadplegen op http://het.gastronomen.net waar ook een fotoreportage is terug te vinden.
Aan de finale van de wedstrijd Hobbykok van het Jaar die op 3 december 2005 tijdens Kokerello in Gent georganiseerd werd, ging een ruime preselectie vooraf. Meer dan driehonderd hobbykoks stuurden een recept voor varkensvlees in waaruit een vakjury de ultieme tien kandidaten selecteerde. Daarbij speelde de oorspronkelijkheid van het gerecht een niet onbelangrijke rol. De deelnemers konden vooraf thuis oefenen en mochten daar de nodige voorbereidingen treffen. In de wedstrijdkeuken, voor een tribune met supporters en kijklustige Kokerello-bezoekers, kregen ze elk 75 minuten om hun werkstuk vorm en smaak te geven. De tien hobbykoks werden verdeeld in twee groepen zodat zowel in de voor- als in de namiddag telkens vijf deelnemers aan de slag konden. Carine Vandeplas zorgde de hele dag voor deskundig commentaar en kreeg vooral in de namiddag, toen de beurs en de wedstrijd een overrompeling kenden, tal van publieksvragen te beantwoorden die de interesse voor het gebeuren onderstreepten. Leerkrachten en leerlingen van hotelschool Ter Duinen stonden klaar om de gerechten aan de jury te presenteren en te serveren. In de jury zetelden drie dames en drie heren : Tessa Vermeiren, directeur Weekend Knack, Trui Moerkerke, hoofdredacteur Weekend Knack, Mireille Vervecken, Hobbykok 2005, Jan Leyten, productmanager Pork Vlam, Raf Sonneville, directeur Hotelschool Ter Duinen en Willem Asaert, culinair redacteur Weekend Knack.
Onverwacht driesterrenbezoek
Gelukkig stuurden niet alle deelnemers recepten met varkensfilet als hoofdbestanddeel. Zo proefde de jury ook van varkenswangen, -pootjes, -schenkel, -lever en bloedworst. Als extra smaakmaker of decoratief element werd ook ham, gerookt spek en pancetta gebruikt. Om het vlees ideaal tot zijn recht te laten komen, kozen de deelnemers voornamelijk voor aardse en vergeten groenten (topinamboer, schorseneren, pastinaak,…) of voor boschampignons. Eén deelnemer durfde het aan om het varken met coquilles te laten verbroederen. De creaties werden beoordeeld op uitzicht, smaak, temperatuur, garing, originaliteit en thematische invulling.
Opvallend was de zorg voor smaakharmonie en detailafwerking in het bord. De tien deelnemers, drie dames en zeven heren, hadden zich duidelijk goed voorbereid. Dat resulteerde in knappe werkstukjes die het niveau van een recente professionele kookwedstrijd waarin ondergetekende eveneens jureerde, zonder veel moeite oversteeg. De stress was uiteraard hier en daar zichtbaar. Eén deelnemer bleef zelfs even buiten strijd maar kon na verzorging van de gehavende vinger toch zijn werkstuk binnen de tijd voltooien. Toen Peter Goossens van Hof van Cleve onaangekondigd een bezoekje aan het kooktheater bracht, steeg de spanning bij een aantal deelnemers ten top. Kwansuis strooide de driesterrenchef lachend nog wat tips rond. Hier en daar probeerde hij deelnemers al grappend op een verkeerd been te zetten maar de hobbykoks lieten zich niet van hun stuk brengen. Uit sympathie beloofde de goedgemutste chef voor de winnaar nog een dinerbon voor twee personen in Hof van Cleve.
Scherp kookinzicht
Het winnende gerecht van Ilse D’hooge viel meteen op door de mooie kleureenheid. De varkensfilet in korst van verkruimelde en gedroogde pata negra smolt in de mond. Ilse had met zorg naar een kwalitatief hoogstaand stuk varkensvlees gezocht, in de overtuiging dat een topresultaat alleen haalbaar is met de beste ingrediënten. Het vlees van het Duroc-varkensras bleef zalig sappig door het fijn intramusculair vet. De winnares koos, net als voor de begeleidende krokante dooierzwammen, voor zeer korte en perfecte baktijden, wat de sappigheid van het gerecht volledig ten goede kwam. Ook met de zalig zalvende puree van topinamboer toonde zij dat zij de kunst beheerst om een filmisch mondgevoel te creëren. Ze speelde niet alleen professioneel met texturen maar demonstreerde met de smaakopbouw van het gerecht ook haar scherp kookinzicht. Met tot lintpasta fijngesneden schorseneren die ze vooraf in citroen kookte, kreeg haar bereiding een subtiele aardse, rinse toets die ze verder verfijnde met minimaal gebruik van sojasaus en gemberpoeder. Haar gerecht was zinnenprikkelend door oordeelkundig gebruik van topproducten en scoorde in alle onderdelen de hoogste punten en werd daarom eenparig als de beste bereiding onthaald. Tijdens de vorige editie van deze wedstrijd werd ze vijfde en ze had niet meteen een hogere plaats verwacht. “Deze overwinning was een totale verrassing omdat ik dacht dat een aantal onderdelen van mijn bereiding tijdens de wedstrijd minder vlot verliepen dan tijdens de generale repetitie thuis,” aldus de stralende winnares die als bediende actief is en regelmatig kookcursussen volgt.
De winnares kreeg een diploma mee en gaat 2006 tegemoet als Hobbykok van het jaar. Ze werd beloond met een wijnbewaarkast van Bauknecht, een mooie oplossing om kwaliteitswijnen (tot 101 flessen) perfect te bewaren, een Magimix-keukenrobot, een pan van Demeyere, een halve ham Pata Grega, een snijplank van Bulthaup, een boek van Hotelschool Ter Duinen, een etentje voor twee in restaurant De Waterhoeve in Merendree en in extremis dus ook nog een uitnodiging voor twee in Hof van Cleve.
Varkenswangetjes en -poten
De tweede prijs ging naar een rustiekere maar verfijnd gebrachte bereiding van Eddy De Maesschalk. Zijn creatie rond in rode wijn gebraiseerde varkenswangetjes met een risotto van boschampignons charmeerde over heel de lijn. Het uiterlijk wat plompe gerecht kreeg door een flinke toef kraakverse rucola een eenvoudig maar geslaagd visueel verfrissend accent. Zijn gerecht blonk uit door verfijnde smaakversmelting en nauwgezette dosering van de ingrediënten. De risotto was technisch perfect en onderstreepte het professionele niveau van deze hobbykok. Deze verpleegkundige die al van zijn acht jaar in koken geïnteresseerd is, nam voor de tweede keer deel. Na een derde plaats vorig jaar bracht deze editie hem weer een beetje dichter bij het hoofdpodium, wat hem zichtbaar motiveerde om volgend jaar weer mee te doen. Eddy De Maesschalck ging met een Magimix-keukenrobot naar huis, alsook met een braadpan van Demeyere en tal van andere praktische en lekkere prijzen.
Gelukkig kreeg ook de varkenspoot aandacht. Bediende Guy Van Meervenne nam al voor de vierde keer deel en haalde met deze lekkernij voor het eerst het podium. Met zijn puree van varkenspoot en truffel gecombineerd met speenvarkengebraad en boleten toonde hij dat je met relatief weinig ingrediënten grootse dingen op het bord kan toveren. Zijn bordschikking was strak geregisseerd, waarbij vooral de cuisson en de smaak van het speenvarken scoorden. De puree van varkenspoot smaakte origineel maar kon qua textuur nog op een hoger niveau getild worden. Deze purist overtuigde desondanks de jury van zijn vakmanschap en werd door zijn zin voor sierlijke eenvoud en smaakopbouw terecht knap derde. Ook hij kreeg een keukenrobot van Magimix en een state-of-the-artbraadpan van Demeyere als beloning. Alle finalisten kregen overigens voor hun gewaardeerde inspanning verschillende geschenken mee naar huis.
Door Willem Asaert / Foto’s Gerald Dauphin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier