Voor de elfde keer namen tien hobbykoks het tegen elkaar op in een spannende finale voor de titel ‘Hobbykok van het Jaar’ van Knack Weekend. Winnaar werd Patrick Vlerick met een smaakvolle combinatie van witloof, eendenlever en met kardemom geparfumeerde appeltjes.

Zoals ieder jaar maakte de jury eerst een voorselectie uit de talrijk ingezonden recepten. De tien uitgelezen finalisten – drie vrouwen, zeven mannen – kwamen zaterdag 28 november samen in het atelier van Yves Mattagne in Tour & Taxis (Brussel). Ze mochten zich laten assisteren door een keukenhulp. Onder hen dit jaar ook twee jonge tieners die hun respectieve moeders aardig bijstonden. Zoals de traditie het wil, werden de tien duo’s in twee groepen van vijf verdeeld zodat de jury in de voormiddag de eerste groep kon evalueren om na een korte pauze het werk verder te zetten. De deelnemers kregen 75 minuten tijd om het gerecht te bereiden en aan de jury te presenteren, die beoordeelde op presentatie, smaak, creativiteit en originaliteit, en invulling van het thema. Voor de bediening konden de hobbykoks een beroep doen op de professionele ondersteuning van leerlingen van Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde. Leerkracht Luc Verstraeten leidde de wedstrijd technisch feilloos in goede banen. De jury bestond uit de winnaar van vorig jaar Olivier Deschieter, Sabine Lamiroy, redacteur bij Knack Weekend, en Pieter van Doveren en Willem Asaert, beide culinaire medewerkers van dit blad.

Witloof in de hoofdrol

Met witloof als opgelegd thema konden de kandidaten hun creativiteit de vrije loop laten. De nobele, veelzijdige en smaakrijke groente gaf de hobbykoks een rijke keuze aan mogelijkheden. Zowel hartige als zoete creaties kwamen dan ook aan bod. Vooral de zachtbittere smaak die witloof zo uniek maakt, was voor veel deelnemers een uitgangspunt om naar een zoet contrast te zoeken. Sommigen probeerden de groente zo natuurlijk mogelijk te presenteren en daarom minimaal te behandelen, anderen zochten inspiratie in een tarte tartin of strudel of verwerkten witloof in compote, flan, sabayon, mousse, espuma, chutney, ganache, cannelloni, roomijs en zelfs pâte de fruits. Opvallend was dat de hobbykoks vooral lichtverteerbare composities bereidden, wat de jury alleen kon toejuichen.

Eén, twee, drie

Patrick Vlerick uit Bellem-Aalter werd overtuigend winnaar met een bijzonder rijk geschakeerd en toch homogeen gerecht. De industrieel ingenieur liet zich bijstaan door studiegenoot Marc Vermeulen. Het duo kookt nog maar drie jaar en is autodidact. Ideeën halen ze vooral uit tijdschriften en enkele standaardkookboeken, zoals de bekende Larousse-encyclopedie. Voor hun bereiding lieten ze zich inspireren door een tip van driesterrenchef Peter Goossens. Het zoetzuur gestoofde witloof werd geserveerd met inlandse foie gras van eend, een delicatesse die meestal goede maatjes is met witloof. Ook de fijne combinatie met appelsla geparfumeerd met kardemom en een intens smakende wijngelei maakte indruk. Patrick Vlerick mag nu de titel ‘Hobbykok van het Jaar’ voeren en kreeg van fabrikant Demeyere een aankoopcheque voor keukenmate-riaal ter waarde van 1000 euro. Daarnaast mag hij drie halve dagen stage lopen bij de topchefs Roger van Damme (Het Gebaar, Antwerpen), Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter) en Franky Vanderhaeghe (Hostellerie St. Nicolas, Elverdinge). Verder kreeg de winnaar een Lattissima Metal van Nespresso en een kistje Flandriawitloof. En begin volgend jaar mag hij zijn valentijnsmenu presenteren in Knack Weekend.

Seger Pollers uit Tongeren werd met brio tweede. De salesmanager maakte samen met commis Serafien Dhondt indruk met witloofstrudel en lichtgezouten boterkaramel, een combinatie van witloof met roquefort en een pâte d’endives waarvoor hij ideeën opdeed bij de bekende Parijse patissier Pierre Hermé.

Ann Wuytack uit Moerzeke-Kastel kaapte met zoon Jonas (13) de derde plaats weg met zes bitterzoete witloofstructuren. De zelfstandige ondernemer koos voor een zoete interpretatie om haar technisch en creatief vermogen te tonen.

Beide laureaten kregen eveneens prijzen van Nespresso en Flandria terwijl alle deelnemers met een kist witloof en restaurantbonnen voor restaurant Arenberg en Auberge Napoleon naar huis gingen.

Meer info en de recepten van de finalisten vindt u op www.weekend.be/culinair.

Door Willem Asaert Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content