Ann Standaert bereidde een hoogstaand groentegerecht en veroverde daarmee de titel ‘Hobbykok van het jaar 2001’.

Op zaterdag 23 september kwamen vijftien finalisten samen om te dingen naar de titel Hobbykok van het jaar 2001. Plaats van het gebeuren was de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, door beroepsmensen algemeen aanzien als een kweekvijver van bekwame koks. De hobbykoks kwamen uit alle hoeken van Vlaanderen, bepakt en bezakt met klein keukengerief, zoals messen en dunschillers, en de noodzakelijke ingrediënten om het geselecteerde recept te maken. Technisch adviseur en coördinator Walter Bouters toonde kordaat wat organiseren is en wees de kandidaten een kookblok toe. Iedereen kreeg anderhalf uur om zijn creaties in tweevoud te bereiden: één bord voor de jury en één bord voor de fotograaf. Om 11 uur ging de eerste groep aan de slag en om 12.30 uur nam de zeskoppige jury plaats aan de proeftafel, die was opgesteld in een bijkeuken. Juryleden waren: Lieve Claeys (directrice van de spijs&drank/weekend knack kookclub), Carine Vandeplas (coördinatrice en begeleidster van de kookclub), Raf Sonneville (directeur Ter Duinen), Luc Vroonen (winnaar Hobbykok 2000), Filip Verheyden (culinair journalist) en ondergetekende. De gerechten werden één voor één beoordeeld op uitzicht, smaak, originaliteit en interpretatie van het thema.

Het thema was dit jaar ‘groenten’, een onderwerp waarmee de meeste amateurkoks het moeilijk hadden. Hun was gevraagd het recept van een eigen, op zichzelf staande, volwaardige bereiding zonder vlees of vis of vervangende producten (tofoe…) op te sturen. In het algemeen bleken de inzendingen van een verrassend hoog niveau: er waren heel wat creaties die qua uiterlijk en smaak wisten te behagen.

Om 12.30 uur was het dus zo ver: het was tijd voor nummer één om zijn gerecht te presenteren. Vanaf dan verscheen er om de vijf minuten een finalist aan de proeftafel om zijn of haar creatie voor te stellen. Na de beoordelingen werden de punten geteld en werd er beraadslaagd. Het was voor de voltallige jury duidelijk dat Ann Standaert de nummer 1 was met haar opzienbarende bereiding ‘aardappelwafeltje met groene kruiden, brickdeeghoorntje gevuld met bospaddestoelen en selderblaadjes, knapzak van groene kool gevuld met gewokte seizoengroenten, infusie van groene kruiden, romig sausje van bospaddestoelen en infusie van zachte paprika’. Dit gerecht hoort thuis in een toprestaurant! (Vaste Weekend Knack-lezers kennen Ann Standaert reeds uit de rubriek Hoe Maakt U Het?).

Nummer 2 ging naar Katrien Veracx Abbeloos met een groentespies in spinazie en beignetdeeg. De derde plaats was voor Willy Lauwereys met een constructie in de hoogte van aubergine, courgette en gefrituurde venkel. De vierde plaats was voor Jo De Vos met ‘groenten van bij ons met modena en oosters parfum’ en op nummer 5 kwam Christa De Geest met ‘driegroenteflan met muskaatsurprise’. Een extra vermelding kreeg Guy Van Meervenne en zijn lasagne met knolselder met shii-take en bordelaisesaus (een prachtig gerecht waarin helaas, tegen de regels in, runderfond was gebruikt).

Na de uitslag was het tijd voor een glaasje en konden de kandidaten bij de juryleden terecht voor commentaar bij de beoordeling en werd er nagepraat over samenhang van smaak, diepte, structuur en verrassingseffecten. Voor de vijftien finalisten was het een boeiende dag en zelfs de verliezers gingen met een tevreden gevoel terug naar huis.

Hotelschool ‘Ter Duinen’, Houtsaegerlaan 40, 8670 Koksijde. Tel. 058-51 11 98.

Pieter van Doveren / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content