Ligging: OP LOOPAFSTAND VAN ST GERMAIN DES PRÉS I Sfeer: oud gebouw met nostalgische sfeer I Reistijd: anderhalf uur met Thalys, Drie uur MET DE AUTO I Prijzen: niet goedkoop

De rue de l’Université is kilometers lang, maar begint aan de Rue Jacob, in hartje Parijs, op enkele minuten lopen van het kerkje van Saint Germain in ons favoriete zesde arrondissement. Het Hotel de l’Université op nummer 22 ziet er van buitenaf wat klassiek alledaags uit, maar bevindt zich in een wijk die op een forse geschiedenis kan terugblikken. De straat zelf, de vroegere chemin des Treilles, werd in de zeventiende eeuw gecreëerd. De kloosters van dominicanen, karmelieten en visitandinnen hadden hun plek vlak in de buurt. In de entree van het hotel hangt een indrukwekkend wandtapijt en links bevindt zich een sierlijke zitruimte. Maar het indrukwekkendste gedeelte ontsnapt aan het oog omdat het zich ondergronds bevindt. In de crypte met prachtige authentieke gewelven, waarvan beweerd wordt dat de stenen ervan uit de Gallo-Romeinse periode dateren en zelfs teruggaan tot de eerste eeuw van onze tijdrekening, heerst een onwezenlijke sfeer.

In de hall leidt een sierlijke houten trap naar de etages, waar zich een dertigtal kamers bevinden van zeer verschillende grootte en comfort. Omdat het altijd druk is, blijft ons alleen de kamer 31 over, aan de achterzijde. De kamer is naar Parijse normen redelijk van grootte, de badkamer bezit een ligbad maar is echt niets bijzonders. Door het ontbreken van een douchegordijn zet men bij een wat enthousiaste ochtenddouche het halve badkamertje onder water. We kijken ook even in kamer 32, op dezelfde etage, die aan de voorkant gelegen is. Die is stukken ruimer en er valt overvloedig licht binnen van de straatkant : het is er echt een andere wereld. Wie de prijzen bekijkt, merkt dat er niet eens zoveel verschil bestaat tussen de standaard- en de luxekamers, het is een beetje een kwestie van geluk bij de boeking. Op de hoogste verdieping bevinden zich nog twee suites met een eigen dakterras.

Het ontbijt kan beneden worden genomen, in een piepklein kamertje dat uitkijkt op een piepklein binnentuintje, eigenlijk niet veel meer dan een verzameling planten. Maar zich bewust van die beperkingen voorziet het hotel in een ontbijt op de kamer. Dat is naar Franse normen redelijk volledig. De croissants zijn knapperig vers, net als het stokbrood, er is kaas en het geheel gaat vergezeld van enkele confituren.

TIP!

Het Musée Maillol, de antiekzaken in de buurt, het kerkje van Saint Germain des Prés en de terrassen van Les Deux Magots of het Café Flore.

Info

Hotel de l’Université telt dertig kamers die tegen 165 tot 210 euro worden verhuurd. Voor het ontbijt wordt 11 euro per persoon aangerekend.

Hotel de l’Université, rue de l’Université 22, 75007 Parijs, +33 142 61 09 39, www.hoteluniversite.com

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content