Abbaye de Valloires, F-80120 Argoules, +33 22 29 62 33,

fax +33 22 29 62 44, abbaye-de-valloires@wanadoo.fr

Niemand komt toevallig in Valloires, een plek in Noord-Frankrijk die geschiedenis ademt. In 1158 vestigden de eerste cisterciënzers zich hier, op een steenworp van de Authie, zestig jaar later werd er een eerste abdijkerk gebouwd. Toch liep de geschiedenis er niet over rozen en conflicten waren nooit ver weg. Er werd gebouwd en vernield en weer opgebouwd. In 1738 stortte de kerk in, wat de monniken verplichtte opnieuw te beginnen. Ze zagen het groots. De ruwbouw was in 1750 klaar, waarna de decoratie van het interieur aan de Oostenrijkse beeldhouwer Pfaff von Pfaffenhoven werd toevertrouwd, en aan de kunstsmid Jean-Baptiste Veyren, bijgenaamd Le Vivarais. Maar al in 1790 joegen de revolutionaire wetten de monniken de straat op, waarna het domein rijksgoed werd. Kort daarna dook de orde van de Basiliens op, een lekenorde die door Joseph Leleu in België was opgericht, maar een kleine eeuw later werden ook zij verjaagd.

Niettemin bleef de abdij overeind en tegenwoordig heeft ze verscheidene functies. De landschapsarchitect Gilles Clément boog zich over de tuinen, er kwam een residentie voor senioren en een verblijf voor jongeren die begeleiding behoeven. In een vleugel aan de zuidkant, waar een 250-jarige perenboom bloeit, werden zeven kamers voor gasten geopend die alle over de rozentuin uitkijken. We lopen erheen door lange, verstilde gangen, volgen onze gids op de brede trap en komen weer in een andere gang.

De kamer La Roseraie biedt eigenlijk onderdak voor drie gasten en ’s morgens valt het zonlicht er gefilterd binnen. De meubels zijn oud, maar de versiering is sober gebleven. Les chambres offrent un confort alliant charme et sobriété, zegt de folder, en er is geen woord van gelogen. Het dubbele bed staat beschermd in een ruime alkoof, in het kamertje ernaast is plaats voor een enkel bed. Achter een deurtje werden het toilet en de badkamer ondergebracht, beschermend weggemoffeld onder de oude bogen. Wie hier komt, zoekt rust en stilte, en geniet van de geschiedenis van de muren. Vertier in de moderne zin van het woord valt er nauwelijks te vinden, zoek geen minibar of televisie. De gasten schuiven stil en discreet door de gangen, maken wandelingen in de buurt, lopen zwijgend door de rozentuin.

Zelfs het ontbijt, dat in de prachtige benedenzaal met de zwarte en witte tegels wordt opgediend, waar vroeger de monniken aanschoven, heeft iets van het onaardse van het leven op retraite, of op een kostschool voor heel erg voorbeeldige studenten. De abdij van Valloires biedt zeven gastenkamers met ligbad en toilet aan. Ze worden aan 71 euro voor twee personen verhuurd, ontbijt inbegrepen.

In deze reeks wordt enkel ruimte gemaakt voor kleine hotels in een historisch

kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content