Ligging : in het hartje van Troyes I Sfeer : middeleeuws met eigentijdse toetsen I Reistijd : drie uur rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

Een dik half jaar geleden waren we al een keertje in Troyes, maar hadden toen nauwelijks de tijd om de middeleeuwse stad te bezoeken. Deze week zitten we er middenin, en overnachten in een huis waarvan de oudste delen tot de twaalfde eeuw teruggaan. Lange tijd behoorde het toe aan de orde van de tempeliers, en in de zeventiende eeuw werd het verbouwd. “We bevinden ons in het hartje van het historische centrum, aan de voet van de kathedraal, waar de Joodse handelaars die Parijs niet in mochten handel en welvaart brachten”, zegt Thierry Carcassin, die in een vorig leven ook touroperator was.

De nijvere hotelier leerde het vak naast de deur, bij zijn ouders, die ook al een hotel runnen. Toen de tijd rijp bleek om op eigen benen te staan, begon hij min of meer eigenhandig dit pand te restaureren. “Ik speelde zelf voor architect, maar had beter moeten weten, het werd een loodzware opdracht. Toen ik het huis in 1998 kocht, bestond het uit appartementen, zodat de restauratie een volle vijf jaar in beslag nam. Maar uiteindelijk ben ik wat blij dat ik mijn passie voor oude stenen met de gasten kan delen.”

Meneer Carcassin wist zo’n zeventig procent van de oude elementen te bewaren, maar zorgde hier en daar resoluut voor een eigentijdse toets. Zoals in de indrukwekkende kamer Les Chevaliers op de benedenverdieping, waar de mooie oude tegelvoer bewaard is, maar waar ook een zeer grote moderne badkamer werd geïnstalleerd met een bijna rond ligbad in een van de hoeken en een aparte douche.

Zelf klimmen we langs de mooie, oude krakende trap naar de tweede verdieping, waar we een onderkomen vinden in de kamer L’Eveché, die de hele verdieping van de vleugel beslaat. De kamer is daardoor niet alleen zeer groot, we hebben aan de ene kant ook uitkijk op de verlichte veertiende-eeuwse kathedraal, aan de andere kant op de fraaie binnentuin. De badkamer met ligbad is eveneens zeer groot uitgevallen. Een prachtig geheel waarin de moderne beplating van het dak een beetje stoort.

Het ontbijt wordt op de benedenverdieping geserveerd, in een intieme kamer met vakwerk. Daar komen bij het ontbijt gestoofde appeltjes met kaneel op tafel, een croissant, koeken van bij de beroemde chocolatier Pascal Caffé, wat brood, yoghurt en twee vingerhoedjes artisanale confituren. Leuk maar niet overvloedig voor 17 euro per man.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content