Een jong paar nodigt vrienden uit op zaterdagavond.

Om het speels te houden wordt een thema gekozen : de kleur rood.

:: Glazen, servies, bestek en tafellinnen komen van Callebert (050 33 50 61). De rode, ineenpassende dienbladen zijn van Habitat (03 205 12 40).

Zaterdagavond. Feest. Aan elke gast wordt gevraagd iets roods aan te trekken en de gastvrouw en -heer zoeken naar eenvoudige mogelijkheden om het interieur op een budgetvriendelijke manier een rode toets te geven. Servies en bestek blijven zoveel mogelijk neutraal, er wordt gekozen voor wit en zwart. Placemats en servetten mogen dan weer volop rood, net als andere eenvoudige versieringen. Op de salontafel komen rode appelen in een schaal, witte gloeilampen worden vervangen door rode en de gelegenheidsdiscobar voor later op de avond staat op en onder een tafel met knalrood tafelkleed.

Een andere kleur, geel of groen, had ook gekund, maar men koos voor rood omdat die kleur een luxueuze avondsfeer versterkt. Rood zie je tegenwoordig ook in de trendy loungerestaurants, het geeft de avond een wat hippe ambiance. Maar uiteindelijk is wat op de tafel komt het belangrijkst, daar wil elke gastvrouw of -heer mee scoren. Met rood als thema is de keuze aan ingrediënten om mee te koken schier eindeloos. In het late voorjaar en de zomer zijn veel groenten en fruit immers rood : radijs, de eerste vroege tomaat, rode Spaanse peper, rode paprika, rode biet, sommige wortelsoorten, rode eikenbladsla, jonge rode ui, ongeschilde rabarber, zomerrodekool, kersen, aardbeien en bessen als frambozen, rode bessen en rode kruisbessen. Aan rood vlees en rauwe ham geen gebrek, en vis als garnalen – in de zomer op hun best – en rauwe tonijn kan ook.

Ook op het bord speelt rood dus de hoofdrol. De gerechten zijn speels, eenvoudig en snel te bereiden. Om te starten is er koude gazpacho, uitsluitend gemaakt van goed rijpe tomaten met smaakmakers als olijf- en truffelolie, geserveerd met garnalen en room met een lichte toets van gedroogde ham. Die afsmakende room zorgt voor een volle afronding van de frisse, lichtzure gazpacho.

Het tweede gerecht is pure eenvoud en bijzonder aromatisch. Bij een klein stuk zeebaarsfilet komt puree van aubergines, in de oven gegaard en met knoflook en olijfolie opgewerkt, en een ingekookte saus van tomaten, tomatenpuree en gegrilde rode paprika. Voor de afwerking is er krokante raketsla.

Het vleesgerecht bestaat uit dichtgeschroeide runderfilet, krokant en met een lichtbittere toets langs de buitenkant, rauw binnenin. Het vlees komt dun versneden op een schotel en wordt bestrooid met gebakken blokjes rode biet, rauwe radijs, pittige lente-ui en rode Spaanse peper. Als saus een aardse mengeling van mascarpone met mierikswortel, melk, limoensap en sojasaus. Aardappelen in de oven zorgen voor de begeleiding.

Het dessert is simpel : gestoofde rabarber met aardbeien en halfopgeklopte room en, in een glas apart, shake van aardbeien en frambozen met room, vanille-ijs en wodka : om de maaltijd tegelijk fris en pittig af te sluiten. Daarna wordt er gedanst.

Tekst Filip Verheyden I Foto’s Diane Hendrikx I Styling Sanny Winters

Met rood als leidraad is de keuze aan ingrediënten om mee te koken schier eindeloos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content