Beweging, kleur en een pony zijn de criteria waaraan een trendy wintercoupe moet voldoen.

Dansende, glanzende lange lokken domineerden de catwalks waarop de wintermode werd geshowd. De kappers hebben dit modebeeld vertaald naar verschillende haarlengtes, met als gemeenschappelijke noemer beweging. De nieuwe generatie stylingproducten biedt soepele ondersteuning die je niet langer ziet of voelt.

Om lang en sluik haar superglad te maken, bestaan er sprays die kroezen voorkomen. Ze zijn te vinden bij Studioline Spécial FX van L’Oréal, Fructis en Tec Ni Art. Extra glans krijg je met de speciale sprays van Aveda en Henna Plus Botanical, of met het glansserum van Inné of Redken’s Shine Design. Camille Albane en Olivier Dachkin namen in hun wintercollectie een eigen interpretatie op van de catwalkcoupe: lang en sluik. Halflange kapsels krijgen beweging en volume, bij Dachkin door opgeknipte bobs, en door krullen bij Jean-Claude Biguine, Lawrence Kazan, Mod’s Hair en Jacques Dessange. Voor meer volume bestaan er mousses in verschillende sterktes. Voor fijn haar zijn er zelfs aangepaste versies, onder andere bij Nivea en Redken.

Hippe mensen wagen zich deze winter aan een pony. Ultrakort voor een retrolook, voor één met seventies-allure moet je bij Sanké zijn. “Het is zeer belangrijk dat de lengte perfect is”, zegt Danny Schroeven, artistiek directeur van Sanké. “Korte kapsels vragen om een volle pony, bij halflang tot lang haar knippen we die tot op de neuspunt en stylen de pony naar achteren.” Denk maar aan de wapperende gouden manen van Farrah Fawcett in Charlie’s Angels: seventies-glamour, een trend die de inspiratiebron voor de wintercollectie van Sanké was. “Het is een eenvoudig kapsel, zeer commercieel: je droogt het haar ondersteboven voor het nodige volume, enkel de pony moet stevig naar binnen geföhnd worden. Die kam je dan naar achteren, zodat hij automatisch opzij in golven valt.”

Ook de kleur wordt aangepast bij Sanké: “De couturiers kiezen volop voor gouden accessoires, dus dat vraagt om dito haartinten, terwijl de kleding meer rood vereist. Wij vertaalden dat in natuurlijke nuances met een goudblonde balayage met roodschakeringen.” Er wordt steeds meer met kleur gewerkt, het liefst zelfs met verscheidene tinten samen. “Een uniforme haarkleur is passé”, beweert Marcellin, de verfspecialist van Espace Color, het eerste kleurcentrum van Olivier Dachkin. “Deze winter hebben we veel rood- en kopertinten op een donkere basis. Blond wordt opgefrist met enkele koperkleurige en bruine lokken.” Volgens Marcellin is de natuurlijke haartint van de meeste mensen te flets.

Kleuraccenten frissen het kapsel op en geven glans. “Bovendien versterken ze je imago, ze zetten je persoonlijkheid letterlijk in de verf”, stelt Danny Schroeven. “Je haar kleuren, heeft nog weinig te maken met het verbergen van grijze haren. Het is een standaardoptie geworden in het assortiment van diensten die de kapper aanbiedt.” We kiezen steeds meer voor kleur om de mode te volgen, al op jeugdige leeftijd: “De jongste die in mijn stoel zat, was een jongetje van negen dat om platinablond vroeg”, vertelt Marcellin. “Heel veel tieners ook, dat zag je zo’n vijf jaar geleden niet. De doorsnee Belgische klant is nogal voorzichtig en behoudend, maar stelt zich langzaamaan open voor experimenten. De stap wordt ook kleiner omdat gekleurd haar steeds makkelijker te onderhouden is.” Gekleurd haar vergt inderdaad een aangepaste verzorging: een gewone shampoo is te agressief en tast de kleur aan bij elke wasbeurt. Danny legt uit: “Het verven beschadigt nog altijd lichtjes de pigmenten. Een speciale shampoo en conditioner zijn noodzakelijk als je het resultaat minstens zes weken optimaal wil houden.”

Olivier Dachkin Espace Color (9-20 uur, zonder afspraak), Bâtonnier Brafforstraat 3, 1040 Brussel.

Sofie Albrecht / illustraties Tim Oeyen en Sanny Winters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content