Sofie Albrecht / Foto’s Michel Vaerewijck

Wat?

Toni&Guy is de familiezaak van de vier broers Mascolo: Toni en Guy hanteren de schaar, Bruno en Anthony concentreren zich op de promotie en het imago. Het viertal maakte in de jaren zeventig furore in Londen, tien jaar later volgde de internationale doorbraak: drie keer British hairdresser of the year, een eigen productlijn Tigi en vestigingen in de hele wereld. Voertaal in al die filialen is het Engels, omdat het een overwegend internationaal publiek is. Je kunt er terecht voor klassieke coupes of een keuze maken uit de excentriekere collecties. Behalve door die stevige internationale reputatie, onderscheidt Toni&Guy zich door een creatieve hiërarchie die zich weerspiegelt in verschillende tarieven. Stilisten hebben de klassieke basiscoupes onder de knie en rekenen het basistarief aan, topstilisten hebben een drietal jaar ervaring, voor ‘iets bijzonders’ moet je bij de style directors zijn en de artistic director is de absolute top.

Onze bevindingen

Met een ochtendhumeur stap ik binnen: slecht geslapen, het regent pijpenstelen en het ochtendverkeer in Brussel deed er geen goed aan. De imposante receptie versterkt mijn kritische vooroordeel dat ik hier waarschijnlijk niet op één woordje Nederlands hoef te rekenen. Maar schijn bedriegt: ik word vriendelijk ontvangen, aanvankelijk in het Frans, maar er wordt vlot overgeschakeld naar het Nederlands. De artistic director die me onder handen zal nemen is er nog niet, dus krijg ik een kop thee en een plaatsje aan de lange muur. Ik kijk rustig rond: veel ruimte en licht, modern ingericht zonder koud te zijn en niet te luide loungemuziek. Goed gekleed personeel ook, wat me geruststelt: ik heb ooit doodsangsten uitgestaan toen ik in een technotempel terechtkwam waar zwaar opgemaakte kapsters op Buffalo’s en in te kleine T-shirts rondliepen. Sindsdien schat ik de knipstijl in op basis van de kleding van het personeel. Een bizarre, maar accurate maatstaf.

Russel Beard is gearriveerd en komt zich meteen voorstellen voor een intakegesprek: mijn leef- en kledingstijl worden gescreend, de tijd die ik aan mijn kapsel besteed en andere nuttige info geven hem een idee van mijn verwachtingen en aspiraties. De wastafel lonkt, met shampoo die naar kauwgom en conditioner die naar meloen ruikt. De aangename temperatuur van het water en een onverwachte hoofdhuidmassage doen mijn laatste reserves wegsmelten. Russel begint te knippen en bevestigt wat ik al jaren weet: een kort, pittig kopje staat mij beter dan vrouwelijke lokken. Wanneer hij bijna klaar is, kijk ik verbaasd in de spiegel: mijn dikke haardos heeft hij getransformeerd tot zachte pluis die modieus naar alle kanten springt. Verschillende reacties bevestigen wat ik denk: dit ben ik, meer dan met mijn vorige Amélie Poulain-kapsel.

Ik ben tevreden, en denk dat ik ’s morgens klaar ben met een douche en een lik Manipulator-pasta, maar blijkbaar ligt mijn haar niet van nature funky. Er komt nog wel wat trek- en smeerwerk aan te pas om die nonchalante net-uit-bed-look te creëren.

Prijs

Voor een cut & finish bij een stilist betalen vrouwen 40,90 euro, mannen 27,27 euro, een topstilist vraagt respectievelijk 45,86 en 33,47 euro, een style director kost 55,78 of 39,66 euro en de artistic director: 86,76 of 43,38 euro. Ook voor kleuringen bestaat er een prijzenhiërarchie.

Toni&Guy, Gulden-Vlieslaan 12, 1050 Brussel.

tel. 02-515 11 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content