HIJ LEERDE ZIJN VOLK OESTERS ETEN

Georges Neefs en Les Brasseries Georges : al 25 jaar een succesverhaal. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE PARIJSE BRASSERIE

PARIJSE

BRASSERIE

KEUKEN 7,5

DECOR 8

COMFORT 6

SERVICE 7

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 7

Een kwarteeuw geleden opende Georges Neefs Les Brasseries Georges, intussen uitgegroeid tot het grootste oesterrestaurant van ons land. De jonge Georges begon met architectuur te studeren, maar liep te veel achter de meisjes aan. Hij was barman en stond aan de basis van vermaarde clubs als 007, Smoke en Paladium. Samen met de notoire feestvierder Jacques Raemdonck opende hij in 1970 restaurant L’Ogenblik in het Brusselse Ilot Sacré. Het was een mix van een nostalgische Parijse bistro en een Hollandse bruine kroeg. De ontspannen stijl en het eten – zoals de pissenlit aux lardons (paardenbloem met spek), warme worst in olie en gemarineerde haring – vielen in de smaak. In 1972 opende het duo Scheltema, een brasserie met decor uit 1920 en met de eerste open keuken. Je at er schouder aan schouder in een lawaaierige ambiance. In 1975 werd Scheltema verrijkt met de eerste banc d’écailler (straatuitgifte van schaal- en schelpdieren) van l’Ilot Sacré. Neefs, die zelf niet van oesters houdt, liet de Brusselaars, die traditioneel grote liefhebbers zijn van platte oesters uit Zeeland, kennismaken met platte belons van Cancale en St. Brieuc, met fines de claires en speciale groene oesters van Marennes-Oléron, de gravettes uit Arcachon of nog, de ziltere méditerranéennes uit Bouzigues. Later volgden Engelse oesters als Whitstable en Colchester.

In 1986 startte Neefs met Les Brasseries Georges. De brasserie, getekend door Jacques Zajtman naar Parijs model, bevindt zich aan de rand van het Ter Kamerenbos. Je zit er dicht tegen elkaar aan, op met leder beklede muurbanken. Het nostalgische decor is opgebouwd uit marmermoza-iek, spiegelglas met geslepen randen, koperen hoedenrekken, Thonetstoelen en tafels met marmeren blad. Voor de deur is een oesterbar, met ’s lands grootste debiet aan schaal- en scheldieren. Obers met lange voorschoten lopen zich de benen van het lijf om de mensenstroom te bedienen. Die stroom is nooit opgedroogd. Vandaag slaat Les Brasseries Georges alle records: dagen van 600 couverts zijn geen uitzondering en het gemiddelde bedrag per kasticket ligt hoger dan ooit (47 euro per persoon).

Het aspect ‘vrijheid’ heeft altijd een rol gespeeld in het succes : de keuken is open van 11.30 tot 01 uur, met in de namiddag een gereduceerde kaart. Je bent er de hele dag welkom voor een glas bier of wijn en wat oesters, of voor zuurkool, cassoulet, andouillette of hammetje met linzen. Succesgerechten zijn: zeebanket, vol-au-vent, kabeljauw met aardappelpuree en gefrituurde prei, gehakt paardenvlees en kalfsbrood. Wil je frieten bij het eten, dan kun je kiezen : gebakken in rundervet, ganzenvet, olijfolie of paardenvet.

Info

LES BRASSERIES GEORGES

WINSTON CHURCHILLLAAN 259

1180 BRUSSEL

02 347 21 00

WWW.BRASSERIES GEORGES.BE

Dagelijks open.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content