HEY, MISS DJ !

De Berlijnse succes-dj Ellen Allien heeft nu zelfs een eigen modelabel : "De zaken gaan erg goed."

VROUWEN ZIJN NIET BEPAALD OVERVERTEGENWOORDIGD IN DE ELEKTRONICA- EN MUZIEKWERELD. DAAROM ZET HET STUDIO BRUSSELPROGRAMMA SWITCH VOLGENDE WEEK DE MEEST TOONAANGEVENDE VROUWELIJKE PRODUCERS / DJ’S VAN HET MOMENT IN DE BLOEMETJES. WIJ LOPEN ALVAST ENIGSZINS OP DE ZAKEN VOORUIT, MET HET DUITSE WONDERKIND ELLEN ALLIEN ÉN ONZE LANDGENOTEN LEESA EN HARMONY.

ELLEN ALLIEN

ECHTE NAAM

Ellen Fraatz

LEEFTIJD

41

WOONPLAATS

Berlijn. Uiteraard.

STIJL

Hippietechno

EERSTE PLAAT

“Stevie Wonder was de eerste muzikant aan wie ik mijn zakgeld heb uitgegeven. Ik had op dat moment wel al platen van Abba en David Bowie op mijn kamer rond-slingeren, maar die kwamen uit de kast van mijn ouders, van onder het stof. Toen ik begon te draaien, kocht ik in het begin vooral dingen van Underground Resistance (een Amerikaans muziekcollectief van onder meer technopionier Jeff Mills) en Warp (toonaangevend Brits elektronicalabel).”

PLAY

“Een vriend van mijn ouders had een jukeboxbedrijf. Hij verkocht de toestellen, maar hij ging ze ook elke week met nieuwe singles bevoorraden. De oude gaf hij aan mij. Dat was mijn eerste contact met vinyl. Mijn eerste instrument ? Het orgel dat bij mijn ouders in de living stond.”

SEXY

“De meest sexy plaat ? Om het even wat van de Amerikaanse pionier James Baxter : techno meets disco !”

LAATSTE TWEET

“Ik zou het bij God niet weten ; mijn medewerkers doen dat voor mij. Ik ben zelf vooral actief op Facebook.”

FASHION

“Ik ben verzot op Rick Owens, net als op Chanel trouwens. Maar ik heb sinds kort zelf ook een modelabel met mijn naam op. We verkopen in hoofdzaak T-shirts en broeken, en de zaken gaan erg goed.”

BITCHY

“Enkele jaren geleden was ik ergens aan het draaien, toen iemand mij plots langs achteren besloop en twee handen op mijn borsten legde. Bleek dat het om meisje ging, maar zelfs dan is zoiets geen goed idee. Vraag maar aan dat meisje (lacht).”

WEBSITE

www.ellenallien.de

HARMONY

ECHTE NAAM

Judy Proost

LEEFTIJD

22

WOONPLAATS

“Antwerpen, maar ik zit tegenwoordig meer in Hasselt, waar ik in de Adidaswinkel werk.”

STIJL

Dubstep

EERSTE PLAAT

Think / Indigo, een vette drum-‘n-bassplaat van Subwave.”

PLAY

“Klasgenoten vroegen me een paar jaar geleden mee naar een drum-‘n-bassparty in de Antwerpse club Petrol. Sindsdien is er geen weekend voorbijgegaan of ik stond op de dansvloer of achter de decks.”

STOP

“Stél dat ik ooit zou stoppen met draaien, dan zie ik mij wel nog verder party’s organiseren. Ik kan mij moeilijk een professioneel leven zonder muziek voorstellen.”

HELD

“Er is niet echt iemand naar wie ik opkijk. Vrouwelijke dubstepdeejays zijn er amper en ik wil sowieso mijn eigen ding doen. Niet dat andere deejays mij niet kunnen inspireren, maar er is niemand die ik op handen draag.”

LAATSTE TWEET

“Euh, ik zit niet op Twitter.”

SHOP

“Ik koop vaak online bij Motel Rocks, een walhalla voor liefhebbers van vintage design. In de echte wereld kom je mij al eens tegen bij H&M, Fish & Chips, Adidas en Urban Outfitters.”

WHITE MEN CAN’T DANCE

“Er zijn inderdaad mannen die niet kunnen dansen, maar dat vind ik eerder schattig dan vervelend.”

BITCHY

“Er is mij nog niets ergs overkomen. Dubstepparty’s zijn ook bijzonder chill. Er strompelt wel eens een dronken kerel tegen de deejay booth, waardoor mijn naald verspringt, maar erger dan dat heb ik nog niet meegemaakt.”

WEBSITE

www.facebook.com/harmonydubstep

LEESA

ECHTE NAAM

Lisa Derycke

LEEFTIJD

22

WOONPLAATS

“Voorlopig nog in een dorp naast Gent, maar in september word ik rasechte Gentenaar.”

STIJL

“Tech house met minimalinvloeden, zeer dansbaar en gevarieerd.”

EERSTE PLAAT

“Als kind ? Blood on the Dance Floor van Michael Jackson. Als deejay : Jumbo van Underworld. Die laatste draai ik nu wel niet meer, maar ik rijd er ’s nachts vaak mee naar huis.”

PLAY

“Na een muziekopleiding van negen jaar heeft een ex mij elektronische muziek leren kennen. Een platenspeler en enkele platen later was ik al aan het draaien.”

STOP

“Ik ben te ambitieus om nu al aan het einde van mijn muziekcarrière te denken, maar mocht het dan toch ooit gebeuren, zie ik een job als manager van een groep of muzikant wel zitten.”

ROCK-‘N-ROLL

“Valt best mee. Tenzij misschien die ene keer dat ik de nummers in mijn koptelefoon niet meer kon horen omdat het publiek zo luid mijn naam aan het roepen was. Dat was wel bijzonder.”

LAATSTE TWEET

I discovered my first angry-looking wrinkle – crap. Niet dat ik echt last heb van ouderdomsverschijnselen, maar mensen die te lang in het nachtleven werken, hebben de neiging er ouder uit te zien dan ze zijn. Gezond zal het dus wel niet zijn.”

SHOP

“In Maaike Kleedt en Mieke – beide in Gent – vind ik meestal mijn gading. Schoenwinkels die maat 35 verkopen, vind ik ook altijd leuk.”

FASHION

“Mijn T-shirts komen van Threadless en mijn juwelen van Etsy. Mocht ik het geld hebben : Stella McCartney !”

BITCHY

“Een meisje zei ooit dat het tijd werd om R&B te draaien of dat haar vriendje het anders van mij zou overnemen. Nog nooit zo hard op mijn tong moeten bijten.”

WEBSITE

www.leesa.be

Bitch, de vrouwelijke versie van het radioprogramma Switch, wordt op vrijdag 20 mei uitgezonden tussen 21.00 en 02.00 uur op Studio Brussel. Nadien treden verschillende vrouwelijke deejays, onder wie Ellen Allien, aan in Café d’Anvers. Info : www.stubru.be.

Het Belgische tassenmerk Kipling pakte onlangs uit met een limited edition DJ Bag voor vrouwelijke deejays, met plaats voor vinylplaten, cd’s, een laptop én make-up. Wij geven er 4 van weg. Surf naar www.facebook.com/ knackweekend en los de wedstrijdvraag op.

DOOR BEN VAN ALBOOM – FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content