Intelligente mannen plegen minder overspel en maar goed ook, want van veel vrijen krijg je een muisarm. Monogamie is hoe ook nog zo slecht niet, maar helaas vallen vrouwen voor slechte mannen. Daarom niet getreurd, want van frietjes eten word je vrolijk. Zolang je maar niet op gas kookt, want daarvan krijg je kanker.

Voor u denkt dat er vanmiddag hier in het Brussels Media Center rare paddenstoelen op het menu stonden : dit is een recente greep uit de nimmer aflatende stroom korte berichtjes die mij dagelijks via nieuwssites en persagentschappen toegespeeld wordt. Hey honey’s, zo heetten ze in het journalistieke jargon van weleer, een term die bij mij spontaan een Norman Rockwellachtig visioen oproept van een pijprokende vader-weet-het-beter uit de jaren vijftig die monkelend voorleest uit de krant : “Wil je nu eens wat weten, schat ? Jongetjes die door een nanny opgevoed worden, gaan later gemakkelijker vreemd.” “Nog een geluk dat wij geen geld hebben voor een nanny“, mompelt moeder de vrouw, zo’n type met een aardschokbestendige permanent en een schortje voor.

Vrouwen met schortjes en een permanent zijn tegenwoordig zeldzaam, maar nieuwssprokkels in de pseudopsychologische of populairwetenschappelijke sfeer gedijen als nooit tevoren. Mensen willen namelijk wel eens wat luchtigs tussen uitslaande branden, zelfmoordaanslagen en het dieet van Paul D’Hoore. Soms verdenk ik de lui van de persagentschappen ervan de flutnieuwsjes uit hun eigen duim te zuigen, vooral als het gaat om experimenten die zich aan de meer obscure wetenschappelijke instel-lingen van deze aardbol afspelen. De universiteit van Grand Cayman iemand ? Het departement psychologie van de hogeschool van Bobo Dioulasso ?

En het vernuft waarvan de experimenten vaak getuigen… Neem nu de frietjes die vrolijk maken. Je zou denken : de psychologen in kwestie zijn op een maandag hier in de kantine op het BMC komen eten. Want het valt niet te ontkennen, op die dag staat er opvallend vaak biefstuk friet op het menu, zonder twijfel als preventie voor wanhoopsdaden ten gevolge van het Blue Mondaysyndroom. Maar nee hoor, dat in olie gebakken patat oppeppend werkt, is de conclusie van een dubbelblinde proef waarbij testpersonen aan beelden van de atoombom op Hiroshima onderworpen werden vóór ze een frietje mochten steken of een tijdschrift lezen. Wie bedenkt zoiets, zou je zeggen.

En dan heb ik het nog niet over de slechte mannen gehad waarvoor wij vrouwen massaal zouden vallen. “Zelfingenomen en leugenachtige mannen hebben meer liefdesaffaires dan keurige”, concludeert Peter Jonason van de Universiteit van New Mexico, ongetwijfeld na uitgebreide in-vivotests. Dat is ongeveer even revelerend als beweren dat kangoeroes meer springen dan pladijzen. En wie is het prototype van de populaire scharrelaar ? James Bond ! Hallo, professor Jonason in Albuquerque ? Ik heb nieuws voor u : James Bond bestaat niet, net als Rhett Butler, Hannibal Lecter en Lambik.

Maar het allerergste zijn de hey honey’s uit de medische sfeer. Die laten zich namelijk als volgt samenvatten : van álles krijg je kanker. Ach ja, Robert Long heeft het aan den lijve ondervonden : van leven ga je dood.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content