De modespecial maken is een opwindende en aparte job. Het begint bij het opsnuiven van de trends tijdens de modeweken in Parijs en Milaan. Het eindigt bij het werken aan een luchtige zomereditie tijdens de donkerste dagen van het jaar en bij gezwoeg op de wintercollecties tijdens de warme vakantiemaanden. De mode heeft nu eenmaal een andere agenda dan het gewone leven. Dit keer was het wel heel bijzonder. De lange, hete zomer zorgde ervoor dat we ons niet meer konden voorstellen nog ooit een substantieel stuk textiel te dragen of nog ooit iets anders aan de voeten te schuiven dan flip-flops.

De modeminnende mens heeft het met lede ogen moeten aanzien : een hittegolf en elegantie, het blijft een moeilijke combinatie. En laat elegantie nu net het sleutelwoord van winter 2003-2004 zijn. Ons hittebestendig (en van nature elegante) modeteam hield het hoofd koel en maakte van dit nummer alweer de onmisbare stijlbijbel voor een modieuze winter. In het trendrapport krijgt u al de tendensen (Milaan ! Parijs ! New York !), overzichtelijk op een rij, als een gesofisticeerde en complete boodschappenlijst voor een perfecte najaarsgarderobe. Maar mode is gelukkig ook meer dan een winkellijstje. De reportages X-treem klassiek, Parijs inspireert, Couture allure en Terug naar tachtig en terug brengen de nieuwste ideeën tot leven in inspirerende en beklijvende modebeelden.

De nieuwe make-up is er eveneens, te zien in een reportage met de Gentse ‘internationals’ An Oost en Ingrid Parewijck. De twee supermodellen zetten met gemak elegante stijliconen neer. Zoveel schoonheid in één fotostudio lokte zelfs bij het doorgewinterde fototeam bewonderende en jaloerse kreten uit.

Wie over stijliconen spreekt, komt vanzelf uit bij Audrey Hepburn. Actrice en rock-‘n-rollkind Liv Tyler praat in een interview over haar stappen in Hepburns voetsporen als officiële Givenchy-muze. Met Gerald Watelet, Belgiës haute-couturehoop, trekken we door Parijs, de hoofdstad van de elegante mode. Watelet floreert er en omarmt er de elegante dames.

Maar Miuccia Prada krijgt, haast vanzelfsprekend, het eerste woord. In haar collecties geeft deze eigenzinnige ontwerpster het begrip elegantie een ongeziene en supermoderne inhoud. Mijlenver van retro-elegantie. Als ze vertelt dat ze “van mooie plekken houdt om mijn kledij te verkopen”, dan is dat het understatement van het jaar. Net voor de zomer opende Prada een spectaculaire winkel in Tokio en dat was de aanleiding voor een exclusief gesprek met Miuccia Prada over kunst, commercie en haar passie voor architectuur.

Helemaal aan het eind, op pagina 291, vindt u de nieuwe rubriek van kunstenaar Jan Vanriet. Met aquarel en tekst geeft hij elke week commentaar bij ‘de dingen van het dagelijkse leven’.

Wat dit modenummer zeker ook bijzonder maakt, is de nieuwe vorm waarin Weekend Knack vanaf deze week verschijnt. We zijn er trots op en vinden het spannend om u met onze nieuwe lay-out te laten kennismaken. Leescomfort en leesplezier waren onze uitgangspunten. Natuurlijk wilden we ook onze status als trendsettend en toonaangevend lifestyleblad bevestigen. Laat ons horen wat u ervan denkt.

Ten slotte wil ik al uw aandacht vragen voor het nummer van volgende week, een feestelijke jubileumeditie van Mode dit is Belgisch. Twintig jaar geleden werden voor het eerst initiatieven genomen om de Belgische mode te stimuleren en te promoten, het magazine Mode dit is Belgisch was er een van. We kijken graag terug op die twintig boeiende jaren. We doen dat met een heus collector’s item dat een ode is aan zoveel Belgische creativiteit.

TRUI MOERKERKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content