Trui Engels (20+, Knack. be)

Sportief ?

Mijn eerste en enige poging tot sporten was een fitnessabonnement enkele jaren geleden, maar dat was ik al snel beu. Tai chi heb ik wel een half jaar volgehouden. Daar houdt het zowat op.

Motivatie ?

Mijn energiepeil opnieuw wat opkrikken.

Waarom lopen ?

Je hoeft er geen duur abonnement voor te hebben en je kan het overal doen.

Doel ?

Een betere conditie, meer energie en natuurlijk de Ladies Run met opgeheven hoofd uitlopen.

Marjolijn Vanslembrouck (20+, Weekend.be)

Sportief ?

Als tienermeisje was ik vrij sportief. Ik was aangesloten bij de lokale zwemclub, ging elke woensdagmiddag naar de tennisles en op zaterdag naar de manege. In de eerste jaren van mijn humaniora schreef ik me ook in voor de loopwedstrijden die de schoolgemeenschap organiseerde. Ergens in mijn puberteit heb ik dit sportief gedachtegoed laten varen. Helaas.

Motivatie ?

Op je vijfentwintigste niets van sport doen, daar voel ik me vaak schuldig over. Als een vrouw die ouder is dan ik mij op straat voorbij jogt, komt het schaamrood toch even opzetten.

Waarom lopen ?

Je kan het overal doen, hebt qua outfit met een paar degelijke loopschoenen genoeg én de hond kan mee. Bovendien, we organiseren nu eenmaal de Ladies Run en niet de Ladies Swim of Ladies Tennis.

Doel ?

De eindmeet van de 5 kilometer zonder al te veel blessures halen. En op een niet al te beschamende plaats eindigen. Volgend jaar de 11 ? Op mijn ene been !

Elke Lahousse (20+, Weekend Knack)

Sportief ?

In mijn hoofd doe ik aan squashen, fitnessen en joggen omdat ik me dat al zo vaak heb voorgenomen. In werkelijkheid zwem ik alleen als ik op vakantie ben en is het al twee jaar geleden dat ik een snowboard aanbond. Ik snelwandel wel iedere ochtend naar het station.

Motivatie ?

Conditie opbouwen, dagenlang stilzitten compenseren, energieker worden en proeven van dat gelukshormoon dat belooft vrij te komen.

Waarom lopen ?

Een buitenluchtsport is plezant, zeker tijdens de aankomende lenteavonden. En ik wil uittesten of mijn ipod-oortjes wel echt blijven zitten tijdens het joggen.

Doel ?

De 5 kilometer lopen in een recordtijd en vóór running mate Marjolijn over de finish gaan. En blijven lopen na 28 mei.

Marleen Finoulst (40+, Bodytalk)

Sportief ?

Allerlei sportverenigingen tussen mijn twaalfde en vijfentwintigste : atletiek, volleybal, jazzballet, aerobics, volksdansen. Ik heb nooit stilgezeten, maar ben ook nooit lang in eenzelfde sportclub gebleven. Van alles een beetje geproefd.

Motivatie ?

Sporten is mijn bron van energie en mijn mentale opkikker. Het geeft me de kracht om de dagelijkse beslommeringen en andere klappen op te vangen. Sporten is bovendien goed voor de gezondheid en voor de lijn, wat mooi meegenomen is.

Waarom lopen ?

Lopen is mijn roze bril. Ik word er goedgezind van en het geeft me extra energie.

Doel ?

Zo veel mogelijk vrouwen overtuigen om te starten met lopen. Ik ben al volop aan het rekruteren voor de Ladies Run. Zelf wil ik dit jaar de 11 kilometer van de Ladies Run lopen, de 20 kilometer van Brussel en de marathon van Médoc.

Chantal Pattyn (30+, Klara)

Sportief ?

Als jong meisje getennist, gesurft en gewaterskied, maar allesbehalve fanatiek. Eenmaal aan de universiteit alleen nog de trappen van de Blandijnberg genomen ! Enkele jaren geleden opnieuw op het water gegaan. Sport gaat voor mij samen met buiten zijn, als het kan in de zon. Heb nu anderhalf jaar een fitnessabonnement betaald. Ik was een schitterende klant want ik stortte maandelijks mijn bijdrage zonder ook maar een voet binnen te zetten. Niets voor mij, die zweethokken.

Motivatie ?

Heb in het verleden vaak gejogd en wil de draad opnieuw opnemen. Om nu en dan eens te ontspannen, en als het kan, een beetje gestroomlijnder door het leven te gaan ! En omwille van het leuke pakje natuurlijk.

Waarom lopen ?

Omdat je er niemand voor nodig hebt, omdat je gaat lopen wanneer je dat wil en hoe lang je dat wil.

Doel ?

Net geen laatste eindigen op de Ladies Run !

Lies Martens (30+, VRT)

Sportief ?

Behalve een mislukte poging om het meest succesrijke lid van een atletiekclub te worden in m’n tienerjaren, is er op sportief vlak weinig gebeurd. Ik ga graag elk jaar skiën, maar daar houdt de inspanning zowat op. Toch neem ik bewust zoveel mogelijk de trap. Omdat ik m’n jeugd op de fiets heb doorgebracht, scheelt dat aanzienlijk in de dijspieren !

Motivatie ?

Een jaartje ouder, een kilootje erbij en alsmaar meer zuchten bij het trappenlopen. Ook allerlei alarmerende berichten over de globale gezondheid van de westerse mens schudden aan m’n schuldgevoel.

Waarom lopen ?

Ik woon aan de Scheldedijk in Temse : de vraag die hier geldt is eigenlijk “waarom niét lopen ?” Het is plat, de lucht is gezond en je komt gegarandeerd een lopende medemens tegen.

Doel ?

Ik heb vorig jaar in Kortrijk 5 kilometer gelopen en vrees dat het dit jaar niet veel verder wordt. Maar ik probeer m’n lat hoger te leggen. Dus wie weet.

Martine Tanghe (50+, VRT-nieuwsdienst)

Sportief ?

Op de middelbare school heb ik een tijd vijfkamp gedaan (sprint, hoogspringen, verspringen, horden en kogelstoten), maar toen ik naar de universiteit ging, ben ik daar mee gestopt. Helaas, achteraf gezien. Op school ging ik af en toe zwemmen, later niet meer. Ik heb een tijdlang gezeild, maar dat was in mijn geval meer een manier van leven dan een sport. Mijn sportieve voorgeschiedenis is een kort en beperkt verhaal.

Motivatie ?

Toen ik vijftig werd, vond ik dat het de allerhoogste tijd was om eens tijd te maken voor mezelf en iets te doen aan m’n fysieke conditie.

Waarom lopen ?

Lopen kan je altijd en overal. En ik vind het heerlijk om buiten te zijn, veel leuker dan binnen in de drukte van een fitnessruimte. Zon, regen, warm, koud, het maakt me niet uit. Lopen doet altijd deugd.

Doel ?

Een betere fysieke conditie, gezond en fit zijn, de stress tegengaan. Mijn concrete doel is de 11 kilometer van de Ladies Run.

Lieve Blancquaert (40+, fotografe)

Sportief ?

Ik moet vaststellen dat ik geen noemenswaardige voorgeschiedenis heb, wat sport betreft.

Motivatie ?

Het ouder worden en de langzame aftakeling van mijn lichaam is een zeer goede motivatie.

Waarom lopen ?

Ik vind het de puurste vorm van sporten. Je kan het alleen.

Doel ?

Fit blijven en zonder puffen de trap kunnen oprennen. Elf kilometer lopen in Kortrijk, maar zonder de behoefte om de eerste te zijn.

Suzy GASHI (40+, Brussels Media Center)

Sportief ?

In mijn jonge jaren heb ik in een turnkring gezeten. Sinds vorig jaar ga ik met enkele collega’s zwemmen. We doen dat één keer per week.

Motivatie ?

Ik ga graag lopen om de dagelijkse sleur te doorbreken en als het kan, wat kilo’s te verliezen.

Waarom lopen ?

Lopen is voor mij pure ontspanning. Tijdens het lopen zet ik mijn verstand op nul, mijn muziek aan en geniet ik van de natuur.

Doel ?

Dat ik de 11 kilometer in Kortrijk kan uitlopen en hopelijk tegen volgend jaar de 20 kilometer van Brussel.

Linda Asselbergs (50+, Weekend Knack)

Sportief ?

Ik had op school een hekel aan turnen, met uitzondering van trefbal. Wel vele kilometers te voet afgelegd, wegens zeer lang geen rijbewijs. Sinds een jaar of drie : twee maal per week fitnessen. Vorig jaar : Start to Run, drie maal per week getraind.

Motivatie ?

De algehele verloedering tegengaan. Ik kan me maar moeilijk neerleggen bij het ouder worden.

Waarom lopen ?

Ik kan het nog moeilijk missen. Ik krijg er een helder hoofd van en het is zo’n lekker gevoel dat alles nog werkt : als je je lichaam maar een beetje oefent, reageert het meteen door sterker en fitter te worden, ook op rijpere leeftijd.

Doel ?

Ladies Run, 11 kilometer lopen, liefst niet op een sukkeldrafje. Loop ! De gids voor elke loper… Van 0 tot 5, 10, 15 en 20 kilometer, Mieke Boeckx, Uitgeverij Roularta Books, ISBN 978 90 8679 078 4

Marleen Finoulst blogt over het trainen met een hartslagmeter op www.weekend.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content