H Vera Vita, Van De Perrelei 50, 2660 Hoboken,

03 827 80 79.

Wat

VeraVita is Italiaans voor ‘het echte leven’, en tegelijk de naam van de eigenaars. Vera en Vitali waren altijd al saunafanatiekelingen. Als Vera zwanger was, bleef ze naar de sauna gaan tot één week voor de bevallingsdatum. En de baby’s gingen mee als ze nog maar drie maanden oud waren. “Mijn man komt uit Oekraïne, hij is ermee opgegroeid en daar neemt men baby’s mee in de sauna vanaf die leeftijd. Toen ik het aan de kinderarts vroeg, zei die dat het mocht. Maar slechts héél even, hè. Om te beginnen : één minuut, en helemaal onderin, waar het het minst warm is.”

Toen de oudste dochters pubers werden, en een beetje preuts, gooiden hun ouders het over een andere boeg. Vitali, die in zwembaden doet, besloot thuis een sauna te installeren op de plaats waar vroeger de keuken was. Er werd verbouwd en vertimmerd en van het een kwam het ander : naast de sauna nog een jacuzzi, én een binnenzwembad. Sinds twee jaar verhuren ze het geheel per uur en ook de eigenaars maken er duchtig gebruik van, drie tot vier keer per week.

“In het begin kreeg ik soms vervelende vragen”, zegt Vera. “Er waren mannen die ervan uitgingen dat ze bij een privé-sauna ook een privé-massage kregen. Geen sprake van. Dit is een gezinssauna. Onze klanten zijn vooral jonge en oudere koppels, stellen vrienden en/of vriendinnen, nogal wat moslimvrouwen die door hun godsdienst niet naar een publieke sauna mogen, en veel gezinnen met kinderen. Die kinderen spelen dan gewoonlijk in het water, terwijl hun ouders in de sauna zitten.”

Onze bevindingen

Nauwelijks te geloven : een klein rijtjeshuis in een gewone Hobokense straat. Een vriendelijke mevrouw (Vera) laat ons binnen en wijst de weg in de kraaknette ruimte. Hier is het toilet, daar de douche, de sauna. Zo stel je de bubbels van de jacuzzi in werking, met deze knop regel je de masserende jet stream in het zwembad. In een kleine koelkast vind je frisdrank of bier, de thermoskan is gevuld met heet water voor koffie of thee. Naast de kleine geluidsinstallatie ligt een stapeltje cd’s. Eén waarschuwing : “De deur naar de tuin niet achter je dichttrekken of ze valt in het slot en je kunt niet terug naar binnen.” En weg is Vera.

Om te beginnen : de cd uit, voor ons moet het stil zijn in de sauna. We gaan uit de kleren, en douchen en zweten en douchen en zwemmen en bubbelen. Baantjes trekken in het zwembad is er niet bij, daarvoor is het te klein : 4,5 bij 2,5 meter. Maar we doen ons te goed aan de massagestroom die ons bewerkt van nek tot kuiten. We laten ons optillen door de sterke stroom bellen in de jacuzzi die al onze spieren ontspant. Tussendoor nemen we een drankje en zitten (putje winter, onder de sterren en een schijfje maan) in badjas op het terras in een tuintje zonder enige inkijk. Als we het koud krijgen, duiken we opnieuw de sauna in en beginnen van voren af aan. Het uur vliegt om. Als we brandschoon en relaxed op straat staan, besluiten we om de volgende keer een uurtje meer te nemen.

Prijs

Dagelijks (behalve zondag) van 10 tot 22 uur. De sauna is te huur voor twintig euro per uur, voor maximaal vijf personen. Uiteraard is reserveren noodzakelijk. Een drankje kost één euro. Als je iets anders wil dan de voorradige biertjes of frisdrank, zomaar of bijvoorbeeld omdat je iets te vieren hebt zoals Valentijnsdag of een verjaardag, breng dan zelf een fles wijn of champagne mee. Vera zorgt voor de aangepaste glazen. Als je geen badjas en handdoeken van thuis meeneemt, huur je die voor respectievelijk 2,5 en 1,5 euro. Badslippers niet verplicht. Roken (binnen) verboden.

GRIET SCHRAUWEN / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content