Modeontwerper en kunstenaar Kenzo Takada bouwde een oud fabriekspand in het centrum van Parijs om tot een woning : het is een ontmoeting tussen het traditionele Japan en het beste van het Westen.

Kenzo, die woont en werkt in Parijs, staat vooral bekend als modeontwerper. Veertig jaar lang waren een krachtig en exotisch kleurgebruik, weelderige planten- en bloemenprints, en etnische modestijlen in soepel vallende stoffen het handelsmerk van de Japanner. In 1993 nam luxegroep LVMH een aandeel in zijn mode-imperium, en in 1999 trok hij zich uiteindelijk volledig uit de modewereld terug. Maar Kenzo kwam terug als Kenzo Takada, de productontwerper, met zijn collectie Gokan Kobo uit 2005 (‘workshop van de vijf zintuigen’) : meubelen, serviesgoed en decoratie. Daarnaast nam de man zijn vroegere hobby weer op : schilderen.

Wat al die jaren hetzelfde bleef, was zijn eigen woning in het hartje van Parijs, dicht bij de Place de la Bastille. Hier bezit hij al sinds eind jaren tachtig drie verdiepingen van een voormalige fabriek, die hij samen met de interieurdesigner Xavier de Castella verbouwde tot een zentempel : bamboeplanten links en rechts van de entree geven het geheel al een erg Japans cachet, op de binnenplaats liet hij een Japanse tuin aanleggen met een vijver met koikarpers. In de intimiteit van deze plek is van de verkeersdrukte buiten nog heel weinig te merken.

Binnen in het gebouw bracht Kenzo een ongeëvenaarde kunstcollectie bijeen : Chinees en Japans antiek – vooral zijn verzameling oude kimono’s, veelal afkomstig uit de oude keizerlijke hoofdstad Kyoto, is erg waardevol -, Europese decoratieve kunst, hedendaagse fotografie en Afrikaanse tribale kunst. En daarnaast natuurlijk zijn eigen olieverfschilderijen. Op het eerste gezicht lijken het uitvergrote modeprenten, vrouwenfiguren die grote kleurrijke gewaden dragen. Wazige achtergronden, een voorliefde voor de fauvisten en een grote bewondering voor beroemde schilders als Van Gogh, Matisse, Chagall en Gaugin kenmerken deze kunstwerken, waarvan een selectie onlangs werd geëxposeerd bij Galerie Hampel in München. Maar daarnaast blijkt ook de liefde voor zijn thuisland overduidelijk, onder andere uit de titels : Ikebana (Japanse bloemschikkunst), Sakura (kersenbloesemceremonie) en Jakuza ( full body tattoos, bekend van de Japanse maffia). Op die manier weet hij het Oosten en het Westen, de twee culturen waar hij zo mee verweven is, te verbinden. “Een van mijn doelen, in al mijn creatieve werk, is om simpelweg van het leven te genieten, door mij te omringen met het mooiste uit die twee culturen, om in alle liefde die dingen te mogen ontvangen.”

Door Marc Heldens – Foto’s Mark Seelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content