Boeken staan, na geld en geschenkbonnen, hoog op het verlanglijstje van de Belg, volgens een recente studie van adviesbureau Deloitte. Zes boekenliefhebbers geven hun tips.

SEBASTIAAN VAN DONINCK (32) illustrator

Archetypes Jacques Sonck Lannoo

“Prachtige archetypes en heerlijke documentatie voor het maken van mijn illustraties. De mens wordt, zonder te oordelen over wie mooi of lelijk is, in al zijn vormen gedocumenteerd en gefotografeerd. Een schat aan informatie.”

De eend, de dood en de tulp Wolf Erlbruch Querido

“Hoe vaak kun je zeggen dat een boek je tot tranen toe ontroert ? Dit boek behandelt de dood op een frisse, ontroerende en onverwachte manier. Het personage van de dood wordt als een vriend geportretteerd. Een echt pareltje dat je doet smelten.”

Chronographie Nikita Fossoul en Dominique Goblet L’Association

“Dit boek bestaat louter uit portretten, getekende en geschilderde, van strip-auteur Dominique Goblet en haar dochter Nikita, die na de scheiding van haar ouders bij haar vader woont. Moeder en dochter ontmoeten elkaar om de twee weken en maken telkens, tien jaar lang, een portret van elkaar. Het is boeiend om te zien hoe Nikita langzaam beter wordt in het portretteren van haar moeder, en hoe er op het einde bijna geen verschil meer is.”

SOFIE DUMONT (36) chef-kok en auteur van ‘Goe Gebakken’

Life in Photographs Linda McCartney Taschen

“Linda heeft het geluk gehad om door sterren omringd te zijn en ze te kunnen fotograferen in hun natuurlijke omgeving, zoals Paul McCartney die in zijn kamerjas speelt in de tuin met zijn kinderen, of poseert met een ezel in de woonkamer. Als lezer mag je er dan zelf een verhaaltje bij verzinnen, even rustig zitten en genieten, een ideale afwisseling voor mijn drukke leven.”

Neutra – Complete Works Barbara Lamprecht en Peter Gössel Taschen

“We gaan binnenkort zelf bouwen, dus het is een fantastisch inspiratieboek. De architectuur van Richard Neutra belichaamt volledig de stijl waar ik van hou : een rustige sfeer en mooie contouren. De cover is bovendien heel mooi, alsof hij van echt hout gemaakt is.”

Goe gebakken 2 Sofie Dumont Linkeroever Uitgevers

“Goe Gebakken 2 is zeker geen slaafse kopie van het vorige boek, het is fotografisch en qua styling nog sterker. Het idee ‘ik heb een boek uit’ is nog steeds vreemd voor mij, maar ik hoop dat wanneer mensen erin kijken, ze begrijpen waarom ik er zo trots op ben.”

BART VAN AKEN (37) eigenaar van boekenhandel Paard van Troje

Bonita Avenue Peter Buwalda De Bezige Bij

“Buwalda’s bejubelde debuut is voor mij een van de belangrijkste Nederlandstalige debuten sinds Tommy Wieringa’s Joe Speedboot. Het werd me aangeraden door Mark Cloostermans, literair journalist bij De Standaard, die me zei : ‘Als je dit jaar maar één Nederlandstalig boek zou lezen, lees dan Buwalda, je zult er geen spijt van hebben.’ Hij had gelijk.”

Stefan Elias selecteert recepten van Jacques Bloch Stefan Elias M. en. S. media

“In 2008, na 110 jaar en drie generaties, sloot de bekende Gentse patisserie Bloch zijn deuren. Chef-bakker Stefan Elias besloot Blochs recepten te redden van de vergetelheid en paste ze aan, zodat ook een hobbykok met een eenvoudige oven ze kan bereiden. Gentenaars en andere lekkerbekken kunnen nog twee te verschijnen delen verwachten.”

Nachten vol angst- aanjagende schoonheid Edgar Allan Poe Davidsfonds

“De ogenschijnlijk simpele verhalen van de uitvinder van het gruwelverhaal, Edgar Allan Poe, krijgen een opfrisbeurt van vertaler Ed Franck en illustrator Carll Cneut. Een magische combinatie, zo blijkt, want eerder bogen de heren zich ook al over Shakespeare en Boccaccio, waarvan de eerste om een herdruk schreeuwt.”

KAAT DEBO (35) directeur van het Modemuseum in Antwerpen

Panorama Gerhard Richter Tate Publishing

“Dit is het recentste boek dat ik kocht. Het is de catalogus van de overzichtstentoonstelling van Gerhard Richter in Tate Modern. Die wil ik in de kerstvakantie zeker gaan bekijken. Richter is een monument, een onwaarschijnlijk veelzijdig schilder, die een heleboel hedendaagse schilders diep beïnvloed heeft. Ik kijk ernaar uit om een volledig overzicht van zijn werk te krijgen.”

Dream the World Awake Walter Van Beirendonck – grafische vormgeving : Paul Boudens Lannoo

Een boek waaraan ik zelf keihard gewerkt heb, de catalogus van onze huidige expo in het MoMu. De hardcover met drie verwisselbare portretten van Van Beirendonck was een technisch hoogstandje. Alleen al voor de nieuwe beelden van de duo’s Willy Vanderperre / Olivier Rizzo en Nick Knight / Simon Foxton loont dit boek de moeite.”

Mnemosyne, Bill Henson Scalo Publishers

“Dit is een al wat ouder boek van de fantastische Australische fotograaf Bill Henson. Ik hou vooral van zijn portretten van jongeren, gemaakt tijdens de overgang van nacht naar dag, het uur van twilight. De belichting en diepe kleuren zijn absoluut bijzonder. Ik hoop vurig dat iemand zijn werk eindelijk eens naar België brengt, alleen al omdat de fotoprints in het echt nog veel indrukwekkender zijn dan het boek.”

FIEN SABBE (46) journaliste en presentatrice van Uitgelezen

De liefhebbers, Brecht Evens, Oogachtend

“Brecht Evens is volgens mij de god van de nieuwe generatie stripmakers. Hij gaat mee in de trend van de graphic novels : De liefhebbers is geen strip maar een prachtige en eigenzinnig getekende roman van een jong talent.”

Brandlucht, Erik Vlaminck, Wereldbibliotheek

“Sinds Suikerspin heb ik Erik Vlaminck erg gekoesterd, hij was een laatbloeier als schrijver en het was uitkijken naar een nieuw verhaal. Erik blijft vasthouden aan zijn thema ‘de doem van de familie’ : hoe bepalend kan de omgeving zijn waaruit je afkomstig bent ? Ik vind het bovendien fascinerend te lezen hoe de ervaring van eenzelfde gebeurtenis voor verschillende personen enorm kan uiteenlopen.”

Adres onbekend, Kressmann Taylor, Anthos

“Een pakkend boek over de briefwisseling tussen twee Duitse vrienden die verblijven in Amerika. Wanneer het nazisme aan volgers wint, vertrekt de ene terug naar Duitsland, de andere blijft omdat hij Joods is. Je voelt de toon van de brieven veranderen en escaleren, naarmate de overtuiging van de ene vriend wijzigt. Niet alles wordt gezegd, maar dit boek kruipt onder je vel.”

RUDY SOETEWEY (56) thrillerauteur en winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs 2011 met ‘Getuigen’

De val van het Westen – Hoelang houdt de westerse dominantie nog stand ? Ian Morris, Unieboek / Het Spectrum

“Een uniek en verrijkend boek voor iedereen die van geschiedenis houdt. Het verklaart op een heldere en humoristische manier de westerse dominantie, van het ontstaan van de mens tot op heden. Met onder meer een interessante analyse van de teloorgang van historische rijken en wat ze gemeen hebben.”

Kleurvaste kameleons, Fernand Auwera, Kramat

“Fernand Auwera is op zijn 81ste de enige auteur die vijftig edities van de Boekenbeurs heeft bijgewoond, en die blijft publiceren. Zijn nieuwe spannende boek verdient bovendien veel meer aandacht dan het tot nu toe kreeg.”

Geheim dossier Odessa, Frederick Forsyth, A. W. Bruna

“Een oude thriller weliswaar, over een geheim genootschap van ex-SS’ers, maar één waarvan ik me nog herinner dat ik hem geregeld moest wegleggen, omdat het té spannend werd.”

DOOR ELLEN DE WOLF EN ANNELIEN BOENS . FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content