HET TWEEDE LEVEN

José Taréa friste de inrichting van Castello Banfi op, en installeerde een nieuwe chef-kok in de keuken. © Michel Vaerewijck

categorie

chique Italiaan

keuken 7

decor 7,5

comfort 7

Bediening 7

Prijs / kwaliteit 7

Gaby Maiani opende, na de scheiding van superchef Michel Beyls (l’Orangeraie), haar restaurant Castello Banfi. Het eethuis, dat is ondergebracht in een historische woning in de schaduw van de kerk op de Brusselse Zavel, was twee decennia lang een begrip bij Italofielen. Er begon sleet op de zaak te komen en Gaby Maiani verlangde naar een rustige oude dag. Daarom liet zij, begin dit jaar, haar zaak over aan haar vroegere zaalmeester José Taréa. Hij vernieuwde de inrichting en het personeel en nam de Japanner Minoru Seino aan als chef-kok. Minoru Seino liep beroepsschool in Japan en roerde onder meer in de pannen bij Bernard Loiseau, Bruneau en Guy Vercauteren. Castello Banfi heropende deze zomer. De spijskaart, die is opgesteld in het Frans en Nederlands, vermeldt smakelijke, hedendaagse Italiaanse bereidingen, aangevuld door enkele fusiongerechten met Japanse invloeden. Voorbeelden uit de cross culture kitchen zijn : risotto met nori en zomertruffel (19 euro) en wagyurund met saus van miso en balsamico (49 euro). De wijnkaart is opgebouwd uit Ita-liaanse wijnen en er is plaats geruimd voor vriendelijk geprijsde ontdekkingen.

Wij bezochten Castello Banfi op een rustige avond, en moesten even wennen aan de nieuwe inrichting, die een “sober chique pianobarlook” heeft. Het wijnrode tapijt is gecombineerd met donkerbruine en paarse tinten. Smetteloos wit is de kleur van het tafellinnen. De eetzaal is opgefleurd met een zwart-witfoto van Audrey Hepburn, die iets in de koelkast zoekt, en een werk van Panamarenko. Wij kozen : een frisse terrine van zalm en groenten in gelei (16 euro), sushi met ganzenlever en rijst verpakt in taaie algen en opgediend met siroop van aceto balsamico (25 euro), tarbot en zeebaars van mooie kwaliteit, bestreken met sesamkaramel en opgediend met gnocchi, schelpdieren en groenten (27 euro), en tarbot met cantharellen en tomaten in gewelde boter (29 euro). Helemaal enthousiast waren wij over de voorgestelde wijn : een expressieve 2008 Fiano Di Avellino DOCG Terredora Campania, als karaktervolle witte, die voor de prijs van 41 euro van onder de kurk kwam. Afsluiten deden wij met industrieel ijs en seizoensfruit als (te) gemakkelijk en prijzig nagerecht (10 euro).

Info

CASTELLO BANFI

BODENBROEKSTRAAT 12

GROTE ZAVEL, BRUSSEL

02 512 87 94

Gesloten op zondag en maandag. Lunch : (voorgerecht, hoofdgerecht, koffie) 32 euro, viergangenmenu : 55 euro.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content