Het smelt – Tartiflette uit de doubs

© Diane Hendrikx

Moet er nog gesmolten kaas zijn? Deze tartiflette op basis van lokale producten uit de Doubs, een departement in het oosten van Frankrijk, is even hartverwarmend als een knapperend haardvuur.

Voor 4 personen:

1 kg vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Charlotte)

4 grote uien

1 Morteau-worst (eventueel rookworst)

1 Mont d’Or van 400 g

10 cl wijn uit de Jura (liefst een Savagnin non ouillé)

Aleppo-peper naar smaak (eventueel Espelette-peper)

1. Schil de aardappelen en de uien. Snijd de uien goed fijn.

2. Dompel de aardappelen en de Morteau-worst onder in ruim koud water. Breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten doorkoken. Giet af en laat afkoelen.

3. Fruit de uien in een pan met een beetje olijfolie. Zet opzij.

4. Verwarm de oven voor op 180°C.

5. Open de Mont d’Or, maak een gat in het midden door in de kaas te duwen. Leg de Mont d’Or in zijn doosje in een kleine ovenschaal. Vul het gat met 10 cl wijn. Zet 15 minuten in de oven, tot de kaas begint in te zakken.

6. Leg ondertussen de in plakken van 1,5 cm gesneden aardappelen in een ovale schotel. Dek de bodem goed toe. Leg de uien eroverheen. Bestrooi met wat Aleppo-peper. Leg de Morteau-worst er in plakjes van 1 cm bovenop. Dek toe met de kaas wanneer die voldoende gesmolten is.

7. Zet alles weer 15 minuten in de oven. Voeg wat peper toe.

8. Serveer.

Tip: ideaal hierbij is een slaatje van witlof en appeltjes, voor de zure en bittere toetsen.

Stap 1 & 2
Stap 1 & 2© Diane Hendrikx
Stap 5
Stap 5© Diane Hendrikx
Stap 6
Stap 6© Diane Hendrikx
Het smelt - Tartiflette uit de doubs
© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content