:: Raf Simons Repeat, van 25 juni tot 8 juli in Giardino di Boboli, Piazza Pitti 1, 50125 Firenze. Info : +39 55 229 87 32. Raf Simons Redux verschijnt bij Charta en kost 34 euro, ISBN 88 8158 543 X. Info : www.rafsimons.com.

Dezer dagen wordt op eindejaarsdefilés uitgekeken naar ‘de nieuwe Raf Simons‘, maar met de oude gaat het uitstekend. Eind mei was er het nieuws dat hij vanaf 1 juli creatief directeur wordt van Jil Sander. “Een voorstel dat ik niet kon weigeren”, zei Simons (37), die naast de mannencollectie ook de vrouwenkleding zal leiden. Dat is, op een zijstapje met een Duits communicatiebureau na, nieuw voor de Belg. Al is hij stilistisch een logische keuze voor de Prada-groep. En als iemand na het definitieve vertrek van Sander het noodlijdende label kan redden, dan wel deze lieveling van de modewereld. Zijn smalle, op adolescenten gepresenteerde kleding bepaalde sterk de mannenmode eind jaren negentig, en sindsdien waren zowat al zijn collecties persoonlijke totaalervaringen. Nu moet hij die zeggingsdrang combineren met ingetogen minimalisme én met de gepijnigde boekhouders van Prada. Maar al bekritiseerde Simons dan vaak de industrie, na “tien jaar vechten” was hij klaar voor een opstapje. De jongste seizoenen benadrukte hij traditionele kleermakerskunst en er kwamen ook schoenen en accessoires. Zijn eigen mannencollectie blijft overigens gewoon bestaan. Meer zelfs, in Firenze opent er weldra een retrospectieve rond. De Limburger showt niet alleen zijn volgende zomercollectie tijdens de internationale herenkledingbeurs, in de Giardino di Boboli opent ook een multimedia-installatie rond zijn werk. Tegelijkertijd verschijnt Raf Simons Redux, een monografie met teksten en veel foto’s, waarvoor samenstellers Raf Simons zelf en Peter De Potter de hulp kregen van zielsverwanten. (WD)

IIIIIIIAFGEROOMDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIOntwerper Roberto Menichetti werd eind mei ontslagen bij Celine, na een zwakke respons van pers en publiek. Pikant detail : moederbedrijf LVMH had destijds ook al Raf Simons gepolst voor de job. IIIII De afdeling Uurwerkmaken van het Technicum Noord-Antwerpen in de Londenstraat bestaat 75 jaar. Naast een volwaardige beroepsopleiding kun je er ook avondonderwijs volgen. Info : 03 202 45 30, www.uurwerkmaken.be. IIIII Laken opent dit weekend zijn deuren. De Brusselse gemeente gaat prat op bouwsels van architecten als Victor Horta en Henry Lacoste en talloze monumenten, maar ook op haar kunstenaarsateliers. Info en rondleidingen : www.windbag.be/nl/activites/brussel/laken.htm. IIIII Alexander McQueen gaat sneakers ontwerpen voor Puma. Die worden in september onthuld in Londen en liggen volgend voorjaar in de winkel. Info : www.puma.com.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content