La Marlière, Route de Beauraing 161, 6920 Wellin, 084 38 81 51,

fax 084 38 75 55, www.lamarliere.net, martine.sonck@lamarliere.net

Het haardvuur en de oude balken zijn echt, de terracotta vloertegels ook, evenals de zeer diepe fauteuils van de opa van Martine. En de gezelligheid die geen tijd kent. Toch heeft het silhouet van de voormalige sergeanterie met de elegante torentjes grotendeels in de jaren dertig gestalte gekregen. Toen de zoveelste eigenaar met de hulp van de Brusselse architect Ralph Delville het gebouw, waarvan de oudste delen uit de achttiende eeuw dateren, nieuw leven inblies. Later kwam het in handen van Martines grootouders, die het als zomerhuis gebruikten en vooral de jacht in de buurt apprecieerden. De gastvrouw kwam er als kind vaak op bezoek en nam het huis in Wellin in 1990 over, zij het in behoorlijk verwaarloosde staat. Uiteindelijk knapte ze het geheel op om het verder als zomerhuis te gebruiken.

Zes jaar geleden streken Bernard en Martine er voorgoed neer. Zij gaf haar Brusselse zaak, waar ze stoffen verkocht, op om in de Ardennen haar werk op een bescheidener schaal voort te zetten. De benedenverdieping werd helemaal behouden, op de eerste verdieping en onder het dak ontstonden vijf kamers die aan grootmoeders tijd herinneren, maar kraaknet zijn. Zelf slapen we in Martines jongemeisjeskamer, waar twee antieke eenpersoonsbedden staan en etsen van bloemen de muren wat reliëf geven. In één van de torens werd een heus appartement ingericht waar nog eens vier gasten kunnen verblijven.

Maar het mooist aan La Marlière – de naam verwijst naar de zeer vruchtbare terre de marne – is het zicht aan de achterzijde van het huis. Daar loopt de tuin zachtjes af naar de Ry d’Ave, een klein riviertje dat beneden in het dal voor een vijver heeft gezorgd. Vanaf het terras kijkt het bezoek over de zacht glooiende Ardennen uit, en omdat het hele huis naar de tuinzijde is gekeerd, leeft men eigenlijk helemaal in de natuur. Toch ligt het dorpscentrum niet verder dan enkele honderden meters en is de E 411-snelweg maar een paar kilometer verwijderd. En er is nog een kwaliteit die de bezoeker op het eerst gezicht ontgaat : Martine ontdekte enkele jaren geleden de natuurlijke keuken en is nu een fervente aanhanger van een zachte en biologische aanpak van alles wat op het bord verschijnt. De avond van ons verblijf is dat een driegangendiner met scampi’s, eendenfilet en een chocoladedessert.

Omdat ze haar enthousiasme met anderen wil delen, organiseert ze één keer per maand een vijfdaagse lessenreeks, die we gemakshalve een kookcursus zullen noemen maar die eigenlijk veel meer is dan dat. Noem het een levensstijl waarvan haar enthousiasme getuigt.

La Marlière telt vijf kamers die aan 65 en 75 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Het appartement kost 210 euro voor een weekend en 350 euro voor een week. Voor een driegangenavondmaal met aperitief en wijn wordt tussen 38 en 48 euro aangerekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content