Het platteland, hartje Brussel

Giancarlo Piscope, met (op de achtergrond) vader Gioacchino. © Michel Vaerewijck

categorie

chique Italiaan

keuken 7

decor 7,5

comfort 7,5

service 7

prijs/kwaliteit

geproefde menu 7

Ons land telt veel Italiaanse eethuizen, wat maakt dat iedereen, die geregeld buitenshuis eet, zijn eigen favoriete Italiaan heeft. Een naam die de laatste tijd vaker klinkt, wanneer de favorieten worden opgesomd, is Dolce Campagna. Het Italiaanse eethuis bevindt zich niet, zoals de naam suggereert, in het landelijke groen, maar wel in een zijstraat van de Brusselse Louizalaan. Achter het restaurant is een stadsterras, in een groene tuin, waar men bij mooi weer toch even de sfeer van de campagna opsnuift. Dolce Campagna valt in de gratie bij het betere publiek. Zelfs de Nederlandse koningin komt over de vloer met een van haar prinsenkinderen, die er achter de hoek woont. De wereld van luxe en aristocratie ontvouwt zich achter een smeedijzeren deur en is van de buitenwereld afgescheiden door pluche tochtgordijnen. Binnen wachten in het zwart geklede obers op leeftijd en een warm verlichte inrichting, die te omschrijven valt als hedendaagse Venetiaanse barok. Op de met velours beklede banken en armstoelen zitten overwegend oudere mensen. De spijskaart is opgesteld in het Italiaans en Frans.

Bereidingen met pasta, vis en truffels zijn troef en verrassingen blijven uit. De wijnkaart legt het accent op prestigieuze Italiaanse wijnen. Wij lieten een bescheiden Siciliaanse Passione Nero d’Avola Cummo (29 euro) ontkurken als koppige rode vol zon en fruit. Wij proefden van gerechten rijk aan vetstof, zoals gratin van aubergines met Parmezaanse kaas (11 euro), prut van gestoofde inktvis en veel kerstomaat met platte peterselie en crostino (13 euro) en in huis gemaakte tagliatelle met glibberig eekhoorntjesbrood en tartufata (16 euro). Ook was er piccata van lapjes kalfsvlees in geleiachtige zure saus van witte wijn en citroen en, om af te sluiten, sorbet van limoen en limoncello. Wij vroegen de rekening, die werd gepresenteerd met een glaasje limoncello.

Wij vonden het moment rijp om te vragen of de Nederlandse koningin net zo krenterig is als haar volk ? Daarop ving onze ober een lofzang aan over haar beleefde vriendelijkheid. “Dat was heel wat anders dan onze tweede prins”, zei de man verontwaardigd, “die presenteerde een heel lastenboek en eiste al geserveerde tafels voor zich op.”

Info

DOLCE CAMPAGNA

VLEURGATSE

STEENWEG 167

1050 BRUSSEL

02 647 88 02

www.dolcecampagna.

be

Zaterdagmiddag en

zondag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content