Onze spelregels : iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Edith Vervliet aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Château Grand Moulin, Cuvée Terres Rouges 2003, Corbières (Frankrijk, 11,50 euro)

Edith Vervliet : Wijn met uitgesproken karakter, een rijk boeket en zacht prikkelend aroma. Voor mij de meest evenwichtige van de drie. Staat niet mis op de feestdis. Vermoedelijk rond 15 euro en dan vind ik die prijs te verrechtvaardigen.

Frank Van der Auwera : Hoewel de kleur nog fel oogt en het boeket geurt naar morellen, zoete karamel en vanille, overtuigt deze wijn vooral in de smaak : heerlijke impressies van toffee, rode vruchten en geroosterde noten, met een niet-opdringerige eiktoets en een mooie fraîcheur. Een op finesse mikkende corbières, die zelfs zijn (hoge) alcohol in toom houdt.

Domaine Borie De Maurel, Cuvée Sylla 2003, Minervois (Frankrijk, 25 euro)

EV : Op papier wellicht de meest spectaculaire maar voor mijn smaak iets te volumineus, zelfs zwaar. Het aroma is zeer bekoorlijk, meer dan de smaak. Eén glas is voor mij voldoende. Ik veronderstel dat dit de duurste van de drie is maar ik zou er maximaal 15 euro aan spenderen.

FVdA : Voor een syrahfan als ik is dit een toch verrassende, want aparte cuvée. Nog mooi donker robijnrood, met een parfum van rodepruimencompote, marascinokersen, rozen en zoete gentiaan. Vol en vlezig in de smaak, met een hart van rijpe rode vruchten, toch vrij elegant gezien zijn druivenras, want helemaal niet superkruidig. Misschien iets te duur. Of zal hij de komende jaren nog verrassen in zijn ontwikkelingsparcours ?

Domaine Borie De Maurel, Cuvée Esprit d’Automne 2005, Minervois (Frankrijk, 6,50 euro)

EV : Pretentieloze wijn die zich goed laat drinken zowel bij de maaltijd als puur. Bij het eerste contact is de afdronk een klein beetje zurig, maar de tweede dag is dat volledig verdwenen. Aan deze fles wil ik 8 à 10 euro besteden.

FVDA : Gezien zijn verbluffend prijskaartje is dit mijn persoonlijke favoriet. Deze klassieke blend van 40 procent syrah, 30 procent carignan en 30 procent grenache heeft een medium rode kleur en vette, fonkelende tranen. Aangenaam parfum van notengebak, blauwe bloemen, rode kers en nougat, lichtjes tabacé. In de mond lekker vlezig en vrij vet, met rodevruchtenpuree in de hoofdrol, veel body, praliné, plus een kruidig, peperig staartje. Een schatje in zijn genre. Foto’s Michel Vaerewijck

Wijnen : Mitius Wijnhandel, Kapelsesteenweg 105, 2180 Ekeren, 03 646 48 11,

mitius@skynet.be,www.mitius.be

DE PROEVER

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Een leek met goed ontwikkelde smaakpapillen. Als het op wijn aankomt ben ik een BV : een Bleu en Vin.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Onregelmatig en geregeld. Perioden van één à twee glazen per dag wisselen af met perioden van geheelonthouding. Ik geniet van een glas wijn als ontspanning of bij de lunch. De laatste tijd voel ik meer voor champagne en die bewaar je beter niet.

Hebt u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Investeren in wijn of een heuse wijnkelder hoeven voor mij niet. Een maximumvoorraad van 25 flessen is meer dan voldoende.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Voor de gelegenheid ben ik gaan opzoeken welke druiven in mijn voorkeurwijnen zitten :

pinot noir en gamay.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Jonge, fruitige, frisse wijnen zoals beaujolais spreken me aan voor bij de maaltijd. Als het om degustatie gaat, heb ik een zwak voor Château de Pommard omdat ik daar mijn eerste proeverij heb meegemaakt. Maar ik sta open voor wereldwijnen van Australië tot Zanzibar.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Boven 15 euro.

Wat is de mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of hoopt te drinken ?

Dan kom ik terug bij die Pommard, maar vraag me niet van welk jaar. Zal uit de jaren tachtig geweest zijn. Wat witte wijn betreft, Montrachet.

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content