Onze spelregels : iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is musicus Dirk Brossé aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Leopold Aumann, St. Laurent 2004, Thermenregion

(Oostenrijk, 14,75 euro)

Dirk Brossé : Aangename zachte neus, paarse kleur. Bessenaroma. Smaakt nog te jong, maar heeft voor mij toch wat weinig karakter en pit. De goede neus correspondeert niet met de smaak, die teleurstelt. Ik mis zon, aarde en hout. Te drinken bij kruidige gerechten.

Frank Van der Auwera : We zijn het roerend oneens. Dit is voor mij nu net een mondvullende, vlezige wijn die – nog afgezien van zijn diepe blauw-rode, fonkelende kleur – in geur én smaak bulkt van de rijpe morellen, bittere chocolade, noten en pruimenmarmelade. Kruidig ook, met impressies van laurier. Een dik in het fruit zittend herenboertje met nog stevige tannine maar ook prima fraîcheur, die duidelijk nog moet én kan evolueren. Ideaal bij wild.

Wellanschitz, Well Reserve 2003, Mittelburgenland

(Oostenrijk, 23,25 euro)

DB : Traant geweldig, maar weinig overtuigend. Een te zuur gevoel in neus en keel, met minder body dan de vorige. Weinig of geen afdronk. Misschien niet slecht bij pasta.

FVdA : Hoewel ik de vorige fles eveneens verkies boven deze – de prijs is wel à la limite – ben ik toch véél positiever. Dit is immers een elegante, goed gerijpte blaufränkisch die zijn achttien maanden eik mooi verteerd heeft. Het tegendeel van de wat brute fruitkracht van de vorige. Vooral aan de neus fijn gekonfijte kersen, praliné en nougat. Heel zachtfruitig in de mond (kersen, aalbes) en met impressies van melkchocolade. Noterige afdronk. Bijzonder frisse zuren, maar wat mij betreft wel kant-en-klaar. En zoals de vorige : een maaltijdwijn.

Landauer, Sauvignon Blanc 2005, Hügelland (Oostenrijk, 8,50 euro)

DB : Een fles die ik wél nog graag zou drinken : zeer aangename neus, pittig van smaak – muskaat en een beetje kirsch – plus een aangename afdronk. Ideaal bij oesters.

FVdA : Hier zitten we op dezelfde golflengte : het sappigste bewijs dat Oostenrijk in staat is moderne, zesty sauvignons te produceren die veel (Franse) appellaties evenaren, zoniet overklassen in deze prijsvork. Alles klopt en klikt : de schitterende strogele kleur, het limoenfrisse parfum met grassige ondertonen en vooral de pittige, nerveuze smaak van rijpe citrus, groene appel en meloen. Helemaal à point, dus liefst dit jaar soldaat maken.

Wijnen : Vano-Vino, Tuinstraat 1 E, 9000 Melle, 09 329 73 89,

info@vano-vino.be, www.vano-vino.be

DE PROEVER

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Een liefhebber die liever wijn proeft dan er kennis over te vergaren.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Doorgaans elke avond bij het eten, een glaasje rood. Af en toe heel graag, als aperitief, een vendange tardive van gewürztraminer of een muscat.

Hebt u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Een tachtigtal flessen waaronder een aantal heel oude die we geërfd hebben.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Sangiovese.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Toscane ! Villa Antinori, Castello di Brolio (Ricasole)… De namen alleen al smaken

naar zon.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Hangt af van de gelegenheid. Een fles voor dagdagelijks gebruik mag zeker niet boven de 15 euro gaan.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken ?

Vrij recentelijk, een Angélus van 1994. En dan natuurlijk de Château d’Yquem die ik steevast geserveerd krijg bij heel goede vrienden.

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content