Onze spelregels : iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is zangeres An Pierlé aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Viña Alariffe, Ribera Del Duero 2004 (Spanje, 8,90 euro)

An Pierlé : Voor ons de beste van het trio. Hoewel hij nu nog te jong en ‘straf’ smaakt, is het zonder meer een klassewijn, met bijna overdreven tranen in het glas, sterk alcoholisch en met een houtparfum, lekker en markant. Een ‘dramatische’ wijn in de goede betekenis. Moet nog wat liggen. Geeft trek in zwaar rood vlees en parmezaankaas als begeleider. De middelste fles qua prijs ?

Frank Van der Auwera : Deze 100 procent tempranillo- cuvée, die een dik half jaar op barricas lagerde, is ook onze favoriet. Qua prijs-kwaliteitverhouding een leeuw, zeker uit deze soms té dure snobappellatie. Nog diep blauwrood, als een vatstaal, met een attractief parfum van kokosschilfers, vanille, geroosterde noten en rood pitfruit. Zoetrijp vlezig en romig in de mond, met nog een duidelijke eiktik en een vanillewolk in de afdronk. Héél lekker. Laat de Argentijnse steak maar aandraven.

Domaine Nicolas Croze, Cuvée L’Epicurienne 2004, Côtes du Rhône (Frankrijk, 14,35 euro)

AP : Minder stevig en ‘scherp’ dan de vorige, maar evenwichtig en perfect drinkbaar. Iets minder spannend en lichter dan de Ribera. Gekaramelliseerd, ook qua boeket volgens Koen. De goedkoopste ?

FVdA : Een rhônewijn die al mooi piekt in het glas. Gelimiteerde productie (amper 7000 flessen) van 100 procent syrah met 12 maanden eiklagering. Robijnrood, fonkelend, met een volrijp bosfruitboeket en vooral praliné en zoete toffee. Ook in de mond impressies van melkchocolade en rijpe rode pitvruchten, eerder elegant dan gespierd, met de eik en tannine al mooi versmolten.

Mailly Grand Cru, Champagne ‘Le Feu’ 2000 (Frankrijk, 37,20 euro)

AP : Deze fles viel wat tegen, omdat ik zo al weet dat ze rond de 40 euro moet kosten en de exclusieve verpakking imponeert. Zacht bruisend, met een fruitige geur van onder meer cassis, maar naar mijn smaak iets te ‘zoet’. Degelijk, maar niet avontuurlijk genoeg. Of is het omdat ik vooral houd van écht frisse brut ?

FVdA : Deze luxe- cuvée in de reeks Les Artistiques, een gamma ter ere van de vier elementen, behoort inderdaad meer tot de ‘Engelse’ stijl (geoxideerd, rijp). Bovendien geen aperitiefchampagne maar eerder een maaltijdwijn, met een geëvolueerde strogele kleur, fijnparelende mousse en een fijn boeket waarin gedroogde abrikozen, christmas pudding en acaciahoning. Toch nerveuzer dan verwacht in de mond, met impressies van citroengras, noisette én cassis, want dit is een 75 procent pinot-noirmix. Lekker bij gepocheerde oesters of tempura van groenten.

Wijnen : ’t Soete Huys, Grote Baan 286, Melsele/Beveren, 03 775 84 94, info@soetehuys.be, www.soetehuys.be

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content