Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is tennisster Sabine Appelmans aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Mocali, Vigna delle Raunate 2001, Brunello di Montalcino (Italië, 36 euro)

Sabine Appelmans : Ongetwijfeld de duurste fles, maar ik was er niet ondersteboven van. Misschien omdat ik van ‘brunello’ te veel verwacht. Let op : de wijn is lekker, met veel rijpe kersen, maar wat kort van afdronk. Vooral het eerste glas viel tegen. Naarmate de wijn langer openstond werd hij beter. Misschien ben ik té kritisch omdat ik vooral witte wijn drink.

Frank Van der Auwera : Als brunello inderdaad één probleem heeft – buiten zijn prijs – is het zijn al even loodzwaar imago. Maar zelfs met alle vooroordelen blijft deze ongefilterde cuvée, vooral na zuurstofhappen, een heel fijne fles. Medium robijnrood met volle, fonkelende kern. Fluwelig boeket met geroosterde nootjes, gekonfijte kers en fumé-toets. Elegant in de mond, met fijn rood fruit, mooie zuren en kruidige vanillefinale. De 14 % alcohol hindert niet.

Pago del Vicario, Penta 2004, Vino de La Tierra de Castilla

(Spanje, 8,50 euro)

SA : Vlot drinkende tafelwijn, met karamel, citrus (?) en rood fruit, maar waarvoor ik maar 4 à 5 euro zou geven. Ik heb hem met vrienden geproefd en de meningen liepen sterk uiteen, van bijzonder lekker tot gewoon goed. Ook de prijsraming varieerde van 3 tot 10 euro.

FVdA : Qua druivenrassen een zotte puzzel met zowel cabernet sauvignon, merlot, syrah als petit verdot, die bovendien een kleine houtknik kreeg via vijf maanden lagering op eik. Het resultaat is een ‘fruitleuke’, naar rode pitvruchten, cactussap en abrikoos (!) geurende wijn. Qua smaak vrij vlezig, met vooral rode vruchten in het middenstuk, maar ook relatief veel eau-de-vie, want 14,5 % alcohol. Wijn voor bij de maaltijd. Schenk koel.

Domaine Désertaux-Ferrand, Côtes de Nuits-Villages (Blanc) 2004

(Frankrijk, 16 euro)

SA : Mijn favoriet. Heel aangenaam boeket, met onder andere appel. Heel complex. Fruitig in de smaak, maar niet té. De perfecte combinatie tussen droge, frisse, witte wijn en rijpere fruitigheid.

FVdA : Ongeveer 70 procent chardonnay en 30 procent pinot blanc verdwenen in deze mix, die vooral op oudere wijnstokken stoelt. Resultaat : stralend strogele kleur, kristalhelder, en een fijn parfum met een vleugje verse eik, tabacé en vooral veel gele pruimen en coxappelen. Fruitig in de smaak, al aangenaam rond, met prima fraîcheur. Geen langloper, maar nu (en de komende twee jaar) al een leuke cru.

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content