Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is muzikant Jan Bercu aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Godolphin, Cabernet/Shiraz 2004, Barossa Valley (Australië, 37,95 euro)

Jan Bercu : Van de drie flessen was dit mijn favoriet. Een smakelijke, bijna edele wijn, die misschien een beetje een ‘volle mond’ mist. Ik zou best tevreden zijn als ik een dozijn flesjes cadeau kreeg, maar ik zou er toch niet meer dan 15 of 20 euro voor uitgeven.

Frank Van der Auwera : Cabernet en shiraz spelen vaak samen, maar meestal in het lichtere genre. Wat de jonge Ben Glaetzer hier bekokstooft is echter andere koek, die zelfs medocfanaten moet ontroeren. Boeket met fijne eiktoets, rijpe bosbessen en impressies van sigarenkistje. Suave en gelaagd in de mond, met opnieuw een stroom woudvruchten en cassis, mooi versmolten. Niveau van een grand cru classé.

Red Diamond, Shiraz 2002, Washington State (VS, 9,45 euro)

JB : Bekoorde me onmiddellijk met zijn fruitige smaak – zwarte en rode vruchten – en laat zich heel aangenaam drinken. Maar geen grote kwaliteitswijn. Ik zou er maximum 10 euro aan spenderen.

FVdA : De nagel op de kop : de Red Diamondreeks bestrijkt het democratische gamma van Ste. Michelle Wine Estates, een van de pionierhuizen in Columbia Valley, dé stervallei in Washington. De ambitie is helder : moderne, fruitgedreven, flashy en drinksnelle wijnen afleveren. Deze shiraz beantwoordt voor 100 procent aan dit profiel, met zijn parfum van gerookte bacon en Turks fruit, zijn aangename textuur van zwarte bessen en frambozen, lekker vet, sappig en fris. Geen weglegfles, maar een ontkurkklaar exemplaar. Serveer koel (max. 14°).

Heartland, Directors’ Cut Shiraz 2004, Langhorne Creek

(Australië, 18,95 euro)

JB : Een wijn met karakter, maar dan wel een moeilijk ! Hij slaat je rond de oren om je te overtuigen van zijn kwaliteit. En dat zal hem misschien ooit wel lukken, maar dan zal hij zijn karakter toch eerst nog een paar jaartjes onder controle moeten houden. Ik zou hem nu niet aanschaffen.

FVdA : Van het trio inderdaad de ‘strengste’, maar wat een potentieel ! Zijn prijs dubbel en dik waard. De basisshiraz van Heartland is al verrukkelijk, maar deze speciale cuvée wordt slechts in de beste oogsten gebotteld. En dat proef je : één dosis fruitconcentratie, 15 procent alcohol. Paarsrood, met olietranen. Wow-boeket met onder andere mineralen, cassis, toasty eik, gekonfijte vruchten en zwarte peper. In de mond : vlezige bosbessenjam, mokka, blauwe pruimen en bittere chocolade, wat aards in de afdronk. Een ferme wijn die haast snakt naar een stevige wildschotel.

a

Wijnen : WestelWines, Molenwijk 59, 2260 Westerlo, 014 54 97 91,

info@westelwines.be, www.westelwines.be

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Mijn voorkeur gaat naar zuiderse wijn : Spanje, Chili enz. Vol, warm en goedkoop genoeg om alle dagen een paar glazen te kunnen drinken.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Meestal bij de maaltijd. Maar ik begin al met een glaasje wanneer ik bij mijn kookpotten sta.

Hebt u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Ik heb altijd zes flessen in huis. Rood : twee flessen Frans, twee flessen Spaans. En twee witte Franse.

Uw lievelingsdruif(ven) ?

Tempranillo en grenache.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Voor wit : als druif chardonnay en als appellation Pouilly-Fuissé. Voor rood : Spaanse wijnen, ze geven me een vol, rond, warm gevoel. Daar verkies ik rioja en liefst een Marqués de Cáceres.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

25 euro is voor mij een maximum.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken ?

Ik hoop ooit een Château Latour, een Château Margaux of een Saint-Estèphe van een topjaar te mogen drinken.

door Frank Van der Auwera / foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content