Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Jo Bogaert aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Viña San Esteban, In Situ 2002, carmenère reserva, Aconcagua Valley, Chili (9,29 euro)

Jo Bogaert : We hebben deze wijnen geproefd tijdens de zomerse hittegolf, bij 35°C. Geen ideale temperatuur voor rode met 14 vol.procent alcohol. Deze carmenère is een wijn die ik misschien graag geschonken zou krijgen op café, maar met zijn alcoholgeur, hout en smaak is het niet het soort wijn waar ik van hou.

Frank Van der Auwera : Jo slaat de nagel op de kop : wie tijdens Saharahete zomerdagen zijn rode wijn niet eventjes koelt, krijgt vermoeide, luie producten in het glas waar de alcohol het fruittempo dicteert. Vandaar dat deze carmenère snel verveelde, maar het is toch een leuk, zij het geheel drinkklaar exemplaar. Met impressies van zoethout, chocolade, tabaksbladeren en geroosterde koffiebonen, naast klein rood fruit. Heel soepel en versmolten, maar vermoedelijk binnen het jaar aan het eind van zijn Latijn.

Viña von Siebenthal, 2003 Parcela 7, Aconcagua Valley, Chili (11,62 euro)

JB : Dan was deze Parcela heel wat beter. Met zijn 13,5 volumeprocent weer veel alcohol in de neus. Geurig, met rood fruit (cassis), goed gemaakt, maar in de mond maakt hij de belofte niet waar. Ik schat dat deze fles rond de 12 euro kost. De lievelingswijn van mijn proefgezelschap.

FVdA : De Zwitserse ex-advocaat die achter dit domein staat vinifieert zijn wijnen vaak in de Bordeauxse traditie, zowel qua druivenblend (55 procent cabernet sauvignon, 30 procent merlot en 15 procent cabernet franc) als qua eikgebruik (4 maanden op barriques). Het resultaat is een wijn van cru bourgeois-allure. Boeket van, onder andere, rode pruimen, cassis en olijven, gevolgd door een vrij vlezige smaak van rood pitfruit met een lichte aardse toets, zelfs mokka-impressies. Eerder elegant dan gespierd.

Viña von Siebenthal, Montelig 2002, Aconcagua Valley, Chili (31,94euro)

JB : Mijn persoonlijke favoriet. Oogt veel kleuriger dan de nochtans jongere Parcela. Hij is ook geuriger, met een fijn en fruitig aroma, toont bij een eerste slok allure. Wellicht nog iets te jong.

FVdA : De topcuvée van het huis, met 80 procent cabernet als ruggengraat en petit verdot plus carmenère ter assistentie. Product van organische wijncultuur, zeer lage rendementen en twaalf maanden op Franse barriques. Internationaal overladen met prijzen. In ons glas belandt een cru met vooral een complex boeket (ceder, zwarte olijven, pure chocolade, grafiet, cassis) en een fruitgedreven, vlezige mondvulling, dik in de zwarte en rode bessen en lichtjes fumé. Truffelfinale. Wijn met nog jaren kelderpotentieel.

a

Wijnen : Chileboutique, Kwaadbeek 7, 9860 Oosterzele. 09 362 72 55,

www.chileboutique.com (met een zestal verdelers verspreid over Vlaanderen).

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content