Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is actrice en musicalvedette Vera Mann aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Château d’Angludet 2002, Cru Bourgeois Supérieur Margaux (Frankrijk, 24,30 euro)

Vera Mann : Dit is zonder twijfel de meest boeketrijke, best gerijpte, meest romige en heerlijkste wijn van de drie. Natuurlijk ken ik de reputatie van Château Margaux en de appellation, dus vermoed ik dat dit de duurste fles is. Rond de 50 euro ?

Frank Van der Auwera : Het oogstjaar 2002 is grotendeels miskend, maar levert bij de betere kastelen toch héél elegante wijnen op, zoals deze d’Angludet, die al decennia flirt met het grand cru classé-statuut. Geen wonder, want de wijngaarden zijn omringd door beroemde buren, genre Château Brane-Cantenac, Giscours en Kirwan. De 2002 is inderdaad een gestileerde, evenwichtige bordeaux, die tussen haakjes Coup de Coeur werd in de Guide Hachette 2006 en ook 89/100 kreeg van Parker. In ons glas : een donker robijnrode, vet tranende wijn met een nog jeugdig boeket van gekonfijte zwarte/rode kers en grafiet. Rijp-fruitig in de mond, met noterige tannines en veel zwart/rood fruit plus prima fraîcheur. Fijne, klassieke bordeaux met verouderings- potentieel.

Mas de Fondrèche O’Sud 2004, Côtes du Ventoux (Frankrijk, 5,69 euro)

V.M. : Ik heb lang getwijfeld tussen deze en de volgende fles voor de tweede plaats. Deze wijn vind ik namelijk wat ‘braafjes’, hoewel fruitiger dan de Spaanse wijn. Niet echt speciaal, maar prima bij een druk etentje. Prijs rond 20 euro ?

F.V.D.A. : Het zal een complete verrassing zijn voor Vera als ze het prijskaartje ontdekt. Deze instapwijn van de nog jonge wijnmaker Sébastien Vincenti, een mix van 60 procent grenache en 40 procent syrah, is een schoolvoorbeeld van fun en fruit, zonder ‘dikkenekkerigheid’. Dikke olietranen en piepjonge kleur. Aromatisch propvol rijpe krieken en specerijen, gevolgd door een jammy fruitsmaak met aardbei en kers, lekker sappig en vlezig, met een kruidig staartje. Barbecue, here I come.

Comenge 2003, Ribera del Duero (Spanje, 16,90 euro)

V.M. : Het blijft een erg persoonlijke voorkeur, maar deze wijn heeft voor mij een iets te bittere afdronk. Te droog. Dat was trouwens ook het geval met de kurk, want die viel uit elkaar. Zo’n 10 euro ?

F.V.D.A. : Deze twaalf maanden op nieuwe barriques gelagerde, 100 procent pure tempranillo- cuvée is inderdaad een welles-nieteswijn. Ik val persoonlijk wél voor deze lichtjes exotische crianza en vooral voor zijn sexy parfum van vanille, zoete toffee, karamel, praliné en rode vruchtenmarmelade. In de mond : toasty, héél romig, met nog duidelijke eiktoets en noterige tannine, maar ook pakken rijpe rode bessen en impressies van melkchocolade.

Wijnen : Magnus Kwaliteitswijnen, Bisschoppenhoflaan 575, 2100 Deurne, 03 326 55 33, info@magnuswijnen.be, www.magnuswijnen.be

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Ik ben ‘een redelijke amateur’, maar ik heb wel duidelijke voorkeuren. Tot mijn vriendenkring behoren trouwens veel keukenprinsen die ook wel weten wat ze moeten schenken…

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Meestal drink ik witte wijn, omdat ik niet echt een vleeseter ben. Na een voorstelling gaat een fris glas rosé er ook makkelijk in, maar doorgaans drink ik alleen in gezelschap en meestal in combinatie met een diner.

Stockeert u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Ik heb minstens vijf flessen chardonnay in voorraad, er liggen stapels rode wijn in mijn kelder en er zit altijd een fles sauternes in de ijskast.

Wat is uw lievelingsdruif ?

De druiven waarvan sauternes wordt gemaakt, dus sauvignon blanc, sémillon,…

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Vorig jaar ontdekte ik een chardonnay uit Argentinië met de naam Passion. Het etiket is ondertussen wel veranderd in Indomitra Chardonnay. Jammer, want ik vond Passion veel mooier !

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Dat is heel relatief. Een heel dure fles wijn drink je waarschijnlijk anders, méér bewust. Maar vanaf 300 euro krijg ik toch wel klamme handjes…

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u hoopt te drinken ?

Ik heb ooit een wijn geproefd van vijfentwintig jaar oud, maar ik heb helaas geen idee meer wat het was. Waarschijnlijk omdat ik lichtjes aangeschoten was. Maar een Château d’Yquem hoop ik nog eens te kraken !

Door Frank Van der Auwera/Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content