Onze spelregels :: Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is zanger-acteur-schrijver-entertainer eric baranyanka aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Offerus 2003, Chave Sélection, Saint-Joseph (Frankrijk, 15,72 euro)

Eric Baranyanka : Brons gaat voor mij naar deze nogal lichtfruitige Franse wijn, die ik vooral zou serveren op een zomerse barbecue. Maar zijn wrange afdronk maakt dat hij niet tot mijn favorieten behoort.

Frank Van der Auwera : Mag ik het roerend oneens zijn ? Dit is namelijk een schitterend gespierde rhônewijn, gevinifieerd door Jean-Louis Chave, de maker van onder andere de beste Hermitages. Voor mij bezit deze cuvée een heel hoge wow-factor, met zijn olievette, donkerrode kleur en heerlijk nazomerend boeket van rijpe woudvruchten, die zich ook voortzetten in de mond. Vals charmant, want fundamenteel stevig en gestructureerd fruitig, met bramen en ferme tannine, mineraal qua finale. Prima, vinnige aciditeit. Topklasse met toekomst.

Bodega Inurrieta, Sur 2003, Navarra (Spanje, 6,35 euro)

EB : Zilver voor deze wijn. Vind ik zéér lekker, heel zacht, veel ronder dan de vorige en er zit ook meer karakter in deze Spanjaard.

FVdA : Toch verdienstelijk hoe een fruitcharmante, spotgoedkope blend van de heilige-blauwe-drievuldigheid garnacha, tempranillo en graciano, zo lekker ons glas én onze mond binnenglijdt. Nog heel dieprode kleur, gulzig tranend. Heerlijk rijp ontwikkeld boeket waarin specerijen, cacao, gekonfijte zwarte en rode kers, broodpudding. Idem in de mond, naast impressies van melkchocolade, vanille, gedroogde abrikozen en veel rijp rood, pitfruit. Peperige afdronk, maar in zijn prijszone een sympathieke klasbak.

Achaval-Ferrer Quimera 2002, Mendoza (Argentinië, 21,30 euro)

EB : Het is een puur persoonlijke voorkeur, maar deze wijn heeft mijn hart veroverd. Mijn gouden fles ! Hij bezit een heel subtiele mengeling van smaken die ik als leek niet meteen kan herkennen, maar die mijn smaakpapillen laten dansen op een Argentijnse tango.

FVdA : Inderdaad een kwaliteitstijger, zij het in een flinke prijsvork. Maar terecht, want deze voor driekwart uit malbec en cabernet sauvignon samengestelde cru, met 25 procent merlotdruiven als rugdekking, won na 14 maanden verblijf op vooral Franse eiken vaten veel aan kracht en blijkt een fruitatleet. Donkerrood nog, fantastisch parfum van geroosterde noten, specerijen en zwart fruit. Kruidig, tanninerijk, zoetrijp fruitvet, ‘mineralig’ onderbouwd. Vaste lezers van de wijnrubrieken zullen glimlachen als ze horen dat op dit minidomein weer eens de Italiaanse oenoloog Roberto Cipresso aan de slag is…

Wijnen : Van Eccelpoel, Lierseweg 20, 2200 Herentals, 014 21 26 93 en 014 21 27 09, info@vaneccelpoel.com, www.vaneccelpoel.be

Door Frank Van der Auwera/Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content