Het pakket geproefd
:: Wijnen : Jan De Clercq, Master of Wine, Ring-baan 32, 9991 Maldegem, 050 71 87 57, info@portovino.be, www.portovino.be
La Colline, Côté Sud 2004, Bergerac Sec (Frankrijk, 6,10 euro)
Gene Bervoets : Meteen een frisse neus van versgemaaid gras en citrus. Veel alcohol, mineralen. Het boeket is veel beter dan de uiteindelijke smaak. Weinig afdronk. Een lekker wijntje voor op een terrasje. Wel zeer koel drinken ! 4 à 5 euro, maximum 6 ?
Frank Van der Auwera : Het schoolvoorbeeld van een hypermoderne, pretentieloze sec. Kind van de macération pelliculaire (pelweking), wat resulteert in een kristalheldere, zelfs groengele kleur en vooral een fantastisch opstuivend boeket van pompelmoes, zeste en witte perzik. Sappige en grassige smaakstart, opnieuw zesty, met pompelmoes en limoen in de hoofdrol. Product van Charles Martin, die zijn eerdere expertise uit Australië en Nieuw-Zeeland niet kan camoufleren.
Capçanes, Flor de Primavera/Pesaj Ha’abib 2002, Montsant (Spanje, 25 euro)
GB : Ah, mijn geliefd Catalunya ! Zeer donkere kleur. Robuust en kruidig. Veel rijp zwart fruit en mooie bittere tannine en eik. Wordt nog beter door te staan, maar veel alcohol. Kan nog groeien. Uitstekend bij stoofpotjes, gegrild vlees of corderito (lamspoot). Ik drink dit graag. Dit is rode wijn zoals hij moet zijn : afsmakend en (hopelijk) niet te duur. 10 euro plus ?
FVDA : Deze 12 maanden op eik gelagerde cuvée werd gevinifieerd én goedgekeurd volgens de strengste koosjerprincipes, maar ruim 80 procent van de verkoop gebeurt nu in niet-joodse kringen. Logisch, want dit is een complexe wow-wijn en mijn favoriet.Briljante robijnrode kleur. Magnifiek oriëntaals parfum met vanille, zoete ceder, laurier, pruimencompote en nougat. Lekker vet en specerijenrijk in de mond, met ceder- en chocoladetoets plus mooi versmolten eik en tannine.
Seghesio, Zinfandel 2003, Sonoma California (VS, 17 euro)
GB : Mooi robijnrood. Geur van gealcoholiseerde krieken, vanille, pruimen. Fluweel in de mond, met smaak van aardbeienconfituur en rode neusjes, iets zoetig. Zeer fijn. Complex. Dit is mijn favoriet ! Gebakken onglet (binnenspier) of een paardenbiefstuk worden lekkerder als je deze wijn schenkt. Rond 20 euro ?
FVDA : Goedgemaakte zinfandel is altijd fruitzot én een alcoholtijger (14,5 %). De uit Italië afkomstige Seghesio-familie runt al sedert 1895 wingerds in Sonoma en ook de vierde generatie doet het uitstekend.Fonkelend robijnrood, niet echt donker, maar olieachtig tranend. Aromatisch zwoele, blauwe pruimencompote, gesausde tabak en gekonfijte zure krieken. Supervlezig en mollig, met impressies van dadelpasta, pruimen, melkchocolade en een flinke borrel alcohol. Een fruitbeest, te temmen rond 15/16°, liefst bij rechttoe-rechtaan vleeswerk.
Tekst Frank Van der Auwera | Foto’s Gerald Dauphin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier