:: Wijnen : Vinesse, Velle 2A, 9140 Temse, 03 711 32 22, fax : 03 771 42 04, info@vinesse.be, www.vinesse.be

Margot Vanderstraeten is journaliste en auteur. Met haar eerste roman ‘Alle Mensen Bijten’ won ze in 2003 de Debuutprijs. Vorig jaar kwam ‘De Vertraging’ uit.

Villacampa del Marqués, Roble 2003, Ribera Del Duero (7,99 euro, Spanje)

Margot Vanderstraeten : Deze wijn dronk ik met plezier, en dat is toch het belangrijkste criterium van een goede fles. Vol, fruitig, zuiders, warm en jeugdig. Dat ik al een paar keer in de streek van Castilla y Léon geweest ben, geeft mijn waardering natuurlijk een extra duwtje. Ik vermoed dat deze fles 12 à 14 euro kost.

Frank Van der Auwera : Afkomstig uit een stilaan dure ‘snobappellatie’, maar toch democratisch. Nog paarsrood en jeugdig, vettranend, met een zuivere fruitturbo in de neus waarin rode kers en vanilletoets. Impressies van verse eik en kokos in de smaak, maar niet te geprononceerd, met aangenaam rood fruit en een mooie aciditeit. Noterige tannine van de eik. Geen langloper, maar lekker en zijn prijs dubbel en dik waard.

Le Clos des Caillou, Bouquet des Garrigues 2002, Côtes du Rhône (11,25 euro, Frankrijk)

MVDS : Persoonlijk houd ik niet van zuidelijke rhônewijnen – ze doen me denken aan rustiek meubilair. Dus ben ik altijd bevooroordeeld. In deze Clos vond ik de typische krachtige smaak van een rhônewijn, al moet ik toegeven dat hij zich in de mond en bij de afdronk ‘eleganter’ voordeed dan verwacht . Zo’n 8 euro ?

FVDA : Ik ben wél een rhône-adept, maar deze ongefilterde cuvée ‘pakt’ me evenmin. Royaal fonkelende, robijnrode kleur met trage tranen ‘als kamelen’. Heel zuiders boeket propvol rijpe rode bessen, lichtjes kruidig, in de mond gevolgd door een soepele, zelfs elegante smaak zonder veel fruit- power. Te veel alcohol (14,5 %) die niet door fruit omkaderd wordt en een te zurige finale. Zo glad als een paling.

Le Fonti, Vito Arturo 2001, IGT Toscana Sangiovese (26 euro, Italië)

MVDS : Van deze wijn mag je meteen een hele kist laten leveren. Schitterend, fantástico en dat op basis van één enkele druivensoort. Wij dronken hem met vers gemaakte risotto met wilde bospaddestoelen en parmigiano. En of dat een geslaagde maaltijd was ! Ik ben er zeker van dat die fles ook een – logische – topprijs heeft. Een pure gok : 60 euro ?

FVDA : Idem dito : als dit de IGT-wijnen (landwijnen met Indicazione Geografica Typica) zijn die uit het Toscaanse postmodernistische labo komen, mogen ze scheepsladingen sturen. Normale kleurevolutie, gulzig tranend, gevolgd door een rijp mediterraan boeket van dadelpasta, blauwe pruimencompote en blonde tabak. Heerlijk vlezig en fluwelig daarna, met een aangename ceder- en vanilletoets, maar vooral een Mexican wave van rijpe blauwe en rode bessen. Eik, zuurgraad en fruit in perfecte balans. Een modern gestileerde wijn die we blind in de 30 à 40 euro prijsvork situeerden.

Tekst Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content