:: De ‘Reserve’ en ‘Limited Release’ worden ver- deeld door Pernod Ricard Belgium (verdelers in gans België), Terhulpsesteenweg, 1000 Brussel, 02 663 62 81, www.pernod-ricard-belgium.com De ‘gewone’ Jacob’s Creek door GB-Carrefour, Mestdagh, Champion, Makro.

Jacob’s Creek, Shiraz Reserve 2001 (South Australia, 14 euro).

Frank Vander linden : De eerste fles die ik open, lijkt meteen wel de beste/duurste. Tenminste voor zover mijn ongeoefende tong dat kan beoordelen, want in het wijnproeven ben ik namelijk een beetje een boer : ik ben al blij als ik kan vaststellen dat het rode of witte wijn is en tevreden als wijn mij vrolijk maakt zonder dat ik er misselijk van word. Heel geurige wijn. Veel aarde. Wordt aangenaam ‘droog’ in de mond. De fles is (met hulp van mijn vrouw) snel soldaat gemaakt.

Frank Van der Auwera : Waarschijnlijk het sterkste oogstjaar van deze 100 procent shiraz- cuvée : dit is écht sexy lekker. Schoolvoorbeeld van een bessengedreven wijn : geurend naar cassis, zwarte kers, zwarte peper en eucalyptus. In de mond suave rijp en vlezig, propvol zwarte en rode kersen die blijven aangolven, maar zonder confituurkarakter, want ook veel fraîcheur. Peperige impressies, met de eik en tannine al perfect versmolten met het fruit. Een casanova.

Jacob’s Creek, Limited Release Shiraz-Cabernet 1999 (South Australia, 30 euro).

FVDL : Vandaag is het een beetje een stressdag : ik mag niet te veel drinken (in mijn geval betekent dat dus maximum één glas), want ik moet een mix afwerken voor onze nieuwe plaat. Het zal wel heiligschennis zijn, maar dit lijkt mij een uitstekende ‘ambiancewijn’. Net nu ik niet mag doordrinken, krijg ik zin om te feesten. Hij is veel ‘natter’ dan de vorige.

FVDA : Een lang op eik gelagerde mix van shiraz uit Barossa en cabernet uit Coonawarra. De meest ambitieuze en nog strenge van het trio. Het boeket is heel getypeerd shiraz, met zoete ceder, pure chocolade, blauwe pruimencompote en een vleugje munt. In de smaak domineert de cabernet : vrij streng nog, met impressies van mokka, specerijen, cassis, ferme tannine en veel body. Vanillestaartje. Een klassieke wijn met potentieel.

Jacob’s Creek, Shiraz-Cabernet 2002 (South Australia, 6 euro).

FVDL : Nummer drie lijkt mij lichter dan de vorige. Een wijn om dagelijks te gebruiken, bij het eten of voor de gezelligheid. Ik werk hem op de derde dag af met een koud stukje reebokvlees erbij. De combinatie lijkt te kloppen, ik ben blij.

FVDA : De pure fun wine van de drie zonder overdreven kelderambities. Fonkelend robijnrood met in het shirazgedomineerde parfum impressies van munt, zwarte bessen, kersen en zwarte peper, gevolgd door een lichtvoetige, maar lekker vlezige bessensmaak. Peperig, maar aangenaam fris. Een polyvalente wijn aan tafel met een schitterend prijskaartje, die u best koel serveert (rond 14°).

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content